Anul școlar 2017-2018, care va începe luni, 11 septembrie, va sta sub semnul protestelor. Nici nu vor intra bine la clasă, că profesorii anunță proteste, pe fondul nemulțumirilor salariale. Mai mult, ei transmit un ultimatum Guvernului.

Potrivit unui comunicat al reprezentanților Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), profesorii anunță proteste începând cu data de 2 octombrie, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariații din învățământ.

Printre problemele reclamate de către reprezentanții profesorilor se află și pierderile cu aproximativ 3% din salariul brut, chiar mai mari în cazul celor care au mai multe sporuri. Aceste pierderi sunt cauzate, așa cum se arată în comunicatul FSLI, de ”faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt”.

În urma calculelor făcute de FSLI şi recunoscute ulterior de ministrul Finanţelor Publice, precum şi de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%.

De asemenea, sindicaliștii din educație de se declară nemulțumiți de că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti referitoare la plata diferențelor salariale, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe.

În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei, scrie libertatea.ro