Obiceiul la modă de a căuta răspunsuri la chestiuni legate de parenting, ca la orice altă întrebare, pe Google sau în cărți poate să fie de mare ajutor părinților tineri, mai ales dacă este vorba de primul lor copil. Condiția este ca aceștia să nu exagereze și să ajungă ca să își crească micuțul doar așa cum recomandă specialiștii sau aceia ce fac parte din diverse comunități de pe Facebook.

Important este ca să reușești ca părinte să găsești în multitudinea de cărți de parenting, fix pe acelea capabile ca să îți dea o direcție pe care să o poți adapta în funcție de situația concretă cu privire la care vrei ca să te lămurești la un moment dat.

O carte de parenting bună pentru ce ai tu nevoie nu este obligatoriu să fie un bestseller!

Alese inteligent, informațiile primite vor deveni un sprijin real în situațiile mai dificile pe care le ai de depășit în calitate de părinte.

Cum poți face asta? Mai simplu decât ai putea crede: ascultă-ți vocea interioară, intuiția, pentru că ea nu te va înșela niciodată!

Așa făceau și oamenii din trecut care nu aveau internetul la dispoziție și poate că nici nu știau să citească. Cereau sfaturile celor cu experiență, dar le aplicau în manieră proprie!

În prezent, dacă ar fi să alegi între o recomandare făcută pe un subiect de parenting dat de un blogger sau vblogger, de cineva înscris într-o comunitate a părinților și o carte scrisă de un specialist recunoscut pe plan internațional, evident că ar fi bine să apelezi mai degrabă la informația din cartea respectivă. Pe care, mai apoi, să o completezi și cu date suplimentare din alte surse.

Un lucru este cert: dacă ți-ai cumpărat o carte de parenting căreia i se face mare reclamă, dar după ce ai citit-o cu seriozitate de la un capăt la altul te simți cel mai groaznic părinte din lume, atunci fii convins să nu este deloc așa cum ți se pare un tată sau o mămică defect/ă. Acel volum mult lăudat pur și simplu nu e pentru tine, nu ți se potrivește!

În schimb, dacă în timp ce citești o carte de parenting ai multiple momente de A-HA, ai dat lovitura! Ai găsit un ghid care te poate ajuta mult în meseria de părinte.

Din nou, ai încredere în ceea ce îți spune intuiția ta.

Nu te lăsa influențat/ă de alții, alege doar acele cărți care te atrag ca un magnet!

Ce-i drept, era mai ușor la un stand de cărți fizic să simți acest lucru, în timp ce răsfoiai diverse volume, dar fiind acum în pandemie, merge și indirect (un pic mai greu, ce-i drept)  intrând online la o editură prestigioasă și privind titlurile de acolo, eventual citind descrierile acestora.

Unul dintre aceste locuri virtuale ce merită a fi vizitate este site-u editurii For You.

Cum procedezi concret?

Decide mai întâi ce te preocupă ca părinte. Vrei niște sfaturi practice cu privire la îngrijirea copilului nou-născut? Vrei ca să acționezi pentru a avea un copil mai sănătos și mai vesel? Vrei să comunici mai bine cu copilul tău de vârstă mică sau adolescent? Vrei să înțelegi cum privește el lumea? Simți că meseria de părinte te depășește și că ai scăpat deja lucrurile de sub control?

Clarifică mai întîi asta, înainte de a cumpăra la nimereală diverse cărți de parenting.

Este o cale de a nu te cocoșa sub greutatea informațiilor disparate, în condițiile în care nu ai absolută nevoie de multe dintre acestea.

Dacă de-abia ai un sugar de o lună, este absurd să îți cumperi o carte despre cum ar trebui ca să te înțelegi “pe limba lui” cu un copil adolescent! Până ce micuțul tău va ajunge la acea vârstă, lucrurile se vor transforma radical, deci nu are rost să îți umpli capul cu informații inutile!

Mai apoi intră pe site și caută fix acele cărți de la For You pe tema care te interesează în prezent, nu peste 10 sau 15 ani!

Doar așa poți ca să te ghidezi în creșterea copilului tău după unele dintre sfaturile din cărțile de parenting.

Dar, nu uita: până la urmă tu ești persoana care va decide cum îți crești copilul, nu autorul unei cărți, oricât de interesantă și de lăudată ar fi aceasta!