Budapesta, luni, 14 octombrie 2019 (MTI) – La scrutinul pentru alegerile locale, care a avut loc duminică, în Ungaria, primăria generală a Budapestei a fost câştigată de candidatul comun al opoziţiei; în majoritatea sectoarelor capitalei au câştigat candidaţii opoziţiei, în timp ce în majoritatea municipiilor au ieşit învingători candidaţii partidelor de guvernământ, în timp ce Fidesz-KDNP a obţinut majoritatea în toate cele 19 consilii judeţene.

Premierul ungar Viktor Orbán a spus, despre alegeri: s-a confirmat faptul că Fidesz-KDNP este, în continuare, cea mai puternică alianţă în Ungaria.

CITESTE SI: FOTO: Nunta anului în Maramureș! Președintele Consiliului Județean s-a căsătorit! Petrecere cu sute de invitați și artiști cunoscuți

Şeful guvernului de la Budapesta a subliniat că în ultimii nouă ani, conducerea Budapestei a fost dată de forţa politică majoritară în guvern, dar de data aceasta, locuitorii capitalei au decis “să urmeze altceva”. Luăm la cunoştinţă acest lucru şi suntem pregătiţi
să cooperăm în beneficiul ţării şi al locuitorilor Budapestei”, a adăugat prim-ministrul Ungariei.

Viktor Orbán a mulţumit pentru încrederea provinciei şi a declarat: “pot conta pe noi şi în viitor”. A declarat: în 13 dintre municipii, Fidesz-KDNP deţine majoritatea în continuare, iar în ceea ce priveşte consiliile judeţene, au câştigat în 19 dintre cele 19 judeţe. În categoria localităţilor cu peste 5000 de locuitori, Fidesz-KDNP va avea 147 de edili, ceea ce reprezintă peste jumătate dintre aşezări, a spus acesta.

Fostul primar general al Budapestei, István Tarlós l-a felicitat pentru victoria obţinută în calitate de candidat comun al opoziţiei şi i-a urat mult succes lui Gergely Karácsony.

Primarul general ales Gergely Karácsony (alianţa partidelor maghiare Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) a spus: rezultatul alegerilor reprezintă o victorie istorică, care în opinia sa vorbeşte despre faptul că Budapesta va fi verde şi liberă. În declaraţia dată în prezenţa reprezentanţilor celorlalte partide care l-au nominalizat drept candidat pentru această funcţie, politicianul de opoziţie a declarat: pe 14 octombrie, “ne vom trezi
într-o altă ţară”, care a început să-şi recapete libertatea.

În opinia noului primar general al capitalei maghiare, victoria nu este a lui şi a partidelor de opoziţie, ci victoria locuitorilor Budapestei, care au luptat pentru a recâştiga capitala.

Acesta a spus, totodată, că doreşte să formeze un nou fond pe care să se bazeze relaţia dintre capitală şi guvern: nu se pregăteşte de război cu Guvernul Ungariei, ci de o cooperare echitabilă.

Dintre cele 23 de sectoare ale Budapestei, în 14 fotoliile de primar au fost câştigate de candidaţii de opoziţie, iar în 9, de candidaţi ai partidelor de guvernământ.

Dintre cele 23 de municipii ale Ungariei, în 13 victoria a fost obţinută de politicieni sprijiniţi de Fidesz-KDNP, iar în 10, de candidaţi ai opoziţiei.

Sursa: hirado.hu