BĂILE FIGA: de la o baltă de nămol, la stațiune turistică! Cum au reușit autoritățile locale să atragă mii de turiști la 3 km de Beclean

BĂILE FIGA: de la o baltă de nămol, la stațiune turistică! Cum au reușit autoritățile locale să atragă mii de turiști la 3 km de Beclean

O balta cu namol in care pe vremuri se scaldau bivolii s-a transformat in cea mai animata statiune turistica din Transilvania. Mii de turisti ajung saptamanal la baile Figa, iar ceea ce gasesc acolo este: relaxare si distractie pe bani putini.  

Namolul de la Figa este vestit in toata tara. Daca pe vremuri doar bivolii si satenii se scaldau in el, acum turistii se inghesuie la tratamentele cu namol. Si nu doar la tratamente… in prezent la Baile Figa sunt mai multe piscine, tobogane rapide si multe spatii de relaxare si distractie pentru tineri. 

Complexul balnear Băile Figa fost inaugurat în 25 iunie 2010, fiind construit cu ajutorul unor fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene (fonduri PHARE). Staţiunea se întinde pe 15 hectare şi este aşezată într-o depresiune înconjurată de păduri, la doar 3 km de oraşul Beclean.  Aici se găseşte o oază de sănătate având în vedere că proprietăţile apei sărate şi a nămolului sunt asemănătoare cu cele de la Techirghiol.

Inaugurarea Mini-Aqualandului , în data de 27 iulie 2012–un nou proiect turistic al oraşului Beclean, investiţie realizată cu fonduri europene, a adus un plus de atractivitate şi divertisment pentru toţi cei care trec porţile staţiunii turistice beclenare.

Pe vremuri era doar un loc mlăştinos populat de animale, parcul balnear a devenit o atracţie turistică remarcabilă, cu multe spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii, un centru spa cu o piscină interioară cu apă dulce, jacuzzi, saună, două bazine exterioare uriaşe cu apă dulce şi unul cu apă sărată, un bazin rustic cu nămol, un lac sărat şi un râu leneş, pe care turiştii pot pluti relaxant, pe colace şi barcuţe gonflabile.

De asemenea, toboganele cu jet de apă au devenit unul din locurile favorite ale tuturor celor ce se bucură de vacanţe şi timp liber la Figa, copii şi adulţi savurând plini de energie şi bucurie aceste facilităţi de divertisment.

De la poartă, musafirii au o vedere de ansamblu a întregului parc balnear. În stânga aleii principale se află terenurile de sport, cele două bazine uriaşe cu apă dulce, plaje cu iarbă sau nisip şi şezlonguri, precum şi locurile de joacă pentru copii, Râul Leneş, cu bazin şi tobogan acvatic, iar pe partea dreaptă, străjuiesc staţiunea uriaşele toboganele acvatice, plaja cu nisip şi piscina cu apă sărată.

Jos, spre liziera pădurii, se află, într-un cadru natural deosebit, lacul sărat ,,Cerbul’’, şi ale trei plaje, una cu pietriş fin, una cu nisip şi una cu iarbă. În capătul aleii se află clădirea cu bazinul de apă dulce, centrul spa şi sala de fitness, iar alături – o terasă în stil rustic, unde turiştii se pot relaxa în voie. Peste tot, pe plajele cu nisip, pe plaja lacului sărat, pe gazonul artificial de la râul leneş, se găsesc şezlonguri, într-un număr mare, şi umbrele protectoare, astfel ca turiştii să aibă parte de cele mai confortabile condiţii.

Bazinele exterioare cu apă dulce şi jacuzzi-ul exterior, oferă un spaţiu generos pentru toţi iubitorii înotului şi ai sporturilor acvatice. În imediata vecinătate a unuia dintre bazinele cu apă dulce a fost ridicată şi o frumoasă saună, construcţia avînd forma unei căsuţe rustice, realizată integral din lemn.

Dincolo de amenajarea peisagistică de excepţie, unde gazonul, florile, pietrele, lespezile şi alte decoruri rustice dau farmec şi culoare locului, turiştii pot petrece aici o zi fără a se plictisi vreo clipă. Pasionaţii de sport au acces la trei terenuri amenajate cu gazon sintetic, unul de fotbal şi două de tenis, dar şi la o sala de fitness aflată în interiorul centrului SPA.

Tot în parcul balnear ,,Băile Figa,, copiii au la dispoziţie un parc de joacă generos, amenajat cu mobilier ecologic, din lemn, un parc de aventură, o tiroliană şi un labirint verde, din arbuşti de tuia, locuri în care cei mai mici vizitatori ai băilor se pot distra minunat. De asemenea staţiunea mai are amenajări cu locuri pentru picnic, o zonă cu un mic lac cu apă dulce, împrejmuit cu băncuţe şi cu un podeţ de lemn, pentru odihnă şi relaxare, precum şi alte pasaje şi podeţe rustice, care asigură vizitarea orcărui punct al parcului balnear.

Reprezentanții primăriei spun că printre preferinţele turiştilor se regăseşte şi noul bazin uriaş cu apă dulce, care a fost construit în spatele terenului de fotbal. În plus, a fost rezolvată problema cazării turiştilor. Dacă la început singurele unităţi de cazare erau hotelurile şi pensiunile din Beclean, acum, după patru ani, lângă Băile Figa, au apărut cabane turistice , pensiuni şi o zonă de căsuţe de vacanţă, toate investiţii private, ceea ce asigură în jur de 1.000 de locuri de cazare pentru turişti.

Băile Figa sunt administrate de către Primaria oraşului Beclean. De aceea prețurile de intrare sunt extrem de mici. Adulții plătesc 15 lei/ pe zi iar copiii până la vârsta de 7 ani au intrare gratuită. Nici nu este de mirare că peste 150.000 de turiști vizitează parcul balnear în plin sezon.

 

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*