Home / ACTUALITATE / Cu valul vremilor ce curg, atâtea cântece s-au dus – scrisoarea emoționantă de condoleanțe a ÎPS Andrei

Cu valul vremilor ce curg, atâtea cântece s-au dus – scrisoarea emoționantă de condoleanțe a ÎPS Andrei

Maestru Dumitru Fărcaș a fost chemat de Dumnezeu. Îți este foarte greu ca în asemenea momente să-ți găsești cuvintele cele mai potrivite. De aceea ne folosim de Sfânta Scriptură, care ne spune că „un nume bun este mai de preț decât bogăția; cinstea este mai prețioasă decât argintul și aurul”.

Fără el Clujul e mai sărac, Transilvania noastră pe care a iubit-o, și, de ce nu?, România pe care a prezentat-o cu cinste pe toate meridianele globului, sunt mai sărace. Dar, după crezul nostru creștin, punem preț pe ceea ce ne spune Domnul Hristos: „Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac”.

După ce am aniversat în această primăvară împlinirea a optzeci de ani de viață, participând la spectacolul omagial al cărui amfitrion a fost, la câteva zile, m-a vizitat la Mitropolie și am avut o convorbire atât de frumoasă că nu o s-o uit niciodată. Ne-am întâlnit pe aceeași lungime de undă și admiram profunzimea și dăruirea lui în slujirea spiritualității noastre, pe care a făcut-o ca nimeni altul. Ca și el, și eu iubesc folclorul nostru, fără să am darul pe care Dumnezeu i l-a dat lui; și el ca și mine iubea nețărmurit valorile noastre autentice și rădăcinile ne sunt în aceleași ținuturi.

Îl prețuia pe Ioan Alexandru, pe care îl prețuiesc și eu, și am recitat împreună poezia „Clopotarul”. O fi fost o premoniție?! „Acolo-n Transilvania în satul meu, / Voi fi purtat de alții într-o seară/ Și așezat pe deal în țintirim/ Adăugat la neamul de sub țară./ Să-mi facă petrecanie ca la țărani/ Și un bătrân mă spele la fântână? Mă-nfășure în pânză de cânepă de-o fi/ Și o făclie-n mână mi se pună”. Dorul Maestrului Fărcaș se va împlini: va fi înmormântat la Groși, adăugat la neamul său…

Pe lângă faptul că taragotul său este de neînlocuit, recita foarte frumos. De aceea și necrologul meu l-am început cu versuri de Octavian Goga, pe care îl iubea: „Ca valul vremilor ce curg/ Atâtea cântece s-au dus, / Și valul vremilor ce curg/ Atâtea cântece-a răpus…”

Acum când, plâns de noi toți, s-a mutat la Domnul, ne exprimăm compasiunea noastră față de familia sa și față de toți cei ce l-au prețuit.

Dumnezeu să-l odihnească!

† ANDREI
Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și
Mitropolit al Clujului, Maramureşului și Sălajului

About Cseh Silvia

Check Also

Nicoleta Pene, valiza și TelDrum de Neamț

3T Construct Piatra Neamț,  lucra la licitații mână-n mână cu TelDrum. Până aici e legal, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *