Oricine poate gati, dar gatitul inseamna mult mai decat sa te apuci sa arunci impreuna ingredientele intr-o oala si sa speri ca vei obtine asa  cele mai bune rezultate in bucatarie. Ca sa spuneti ca stiti sa gatiti trebuie sa intelegeti termenii si tehnicile de gatit de baza. stiind cum sa pregatiti mesele si ce ordine va poate ajuta sa obtineti exact rezultatul dorit prin alegerea momentului in care se folosesc anumite alimente si sa impiedicati racirea sau infierbantarea prea rapida.

Odata ce aveti cunostintele de baza din gastronomie, poti imbunatati aroma si textura meselor cu diferite sosuri, ierburi si alte condimente. Asemenea lucruri se invata de obicei la o scoala de bucatari.

Intelegerea tehnicilor de baza de gatit

Intelegeti fierberea. Termenul de fierbere inseamna a incalzi apa pana cand ajunge la o temperatura in care face bule si se transforma in vapori. Temperatura la care se produce fierberea variaza in functie de presiunea atmosferica, dar este de obicei in jur de 100° C. Gatirea alimentalor prin fierbere implica scufundarea alimentelor in apa clocotita pana ce aceastea sunt gata. Fierberea este o metoda destul de violenta de gatit, deoarece bulele de vapori care se deplaseaza prin apa pot deteriora alimente delicate. Ca rezultat, fierberea este o metoda de gatit mai bine de folosit numai pentru cateva alimente specifice, cum ar fi pastele uscate si ouale fierte. Legumele fierte in apa au fost destul de comune in meniuri, dar in zilele noastre oamenii au tendinta de a evita sa faca acest lucru, deoarece multe vitamine solubile in apa se pot pierde din mancare in timpul fierberii, diminuand valoarea lor nutritiva. Daca gatiti legume prin fierbere, incercati sa serviti o parte din lichidul de gatit ca parte a felului de mancare pentru a-i mentine valoarea nutritionala.

Intelegerea sotarii Sotarea este o metoda rapida de gatit, care implica gatitul intr-o tigaie, la o temperatura mare, intr-o cantitate mica de grasime. Sotarea ofera multa aroma mancarii si este perfecta pentru gatit bucati delicioase de carne si bucati de legume.

Este foarte important ca o tigaie de calitate superioara sa fie utilizata pentru sotare. O tigaie buna va incalzi alimentele in mod egal si va fi foarte “receptiva” la schimbarile de temperatura. O tigaie din otel inoxidabil, grea, cu un strat de aluminiu in miez si placata cu metale grele este ideala pentru sotarea alimentelor. In ceea ce priveste grasimea, pentru sotare pot fi utilizate ulei sau unt, sau o combinatie intre cele doua, pentru a preveni arderea excesova a untului.

Odata ce mancarea este in tigaie, este important sa o pastrati in miscare. Acest lucru asigura faptul ca alimentele se prepara in mod uniform si ca tigaia ramane fierbinte. Veti avea nevoie de o tigaie mare si de lor pentru a arunca bine mancarea si pentru a evita supraaglomerarea.

Intelegeti prajirea. Prajirea este foarte asemanatoare cu sotarea, deoarece mancarea este gatita intr-o tigaie fierbinte cu ulei. Ca si in cazul sotarii, este foarte important ca atat tigaia, cat si uleiul sa fie incalzite la temperatura corecta inainte de gatire. Cu toate acestea, exista cateva diferente intre prajire si sotare, pentru ca implica diferite forme de prajire in sine, deci merita remarcate diferentele dintre fiecare.

Prajitul simplu este foarte asemanator cu sotarea. Aceasta implica gatitul de alimente intr-o tigaie, folosind ulei. Cu toate acestea, tigaia este folosita in mod obisnuit pentru bucati mari de carne – cum ar fi piept de pui, fripturi, cotlete de porc si fileuri de peste – care nu au fost taiate in bucati. Se face, de asemenea, la o temperatura mai scazuta decat sotarea, pentru a se asigura ca produsele alimentare mai mari nu se ard pe exterior dar raman crude in mijloc.

Puteti oricand invata sa gatiti noi feluri de mancare si puteti face ca aceasta activitate sa fie disctractiva si folositoare si pentru cei mici, deoarece exista inclusiv petreceri copii unde juniorii se vor simti de minune invatand sa se descurce singuri in bucatarie.