Având în vedere contextul actual privind exodul românilor spre vest, acolo unde și-au găsit locuri de muncă sezoniere, în agricultură, eurodeputatul, Daniel Buda atrage atenția comisarului european asupra problemelor cu care aceștia se confruntă.

Totodată, acesta cere reglementarea clară la nivel european în ceea ce privește asigurările de sănătate de care sezonierii români beneficiază.

Buda spune că nu este corect ca cei care se inbolnăvesc în Germania, să fie aduși înapoi și tratați pe banii României.

” În contextul actual aș dori să ridic problema asigurăriri unor servicii medicale adecvate pentru lucrătorii sezonieri din agricultură și nu numai. Ei provin de regulă din estul Europei și pe care astăzi îi vedem ca fiind nelipsiți și de neînlocuit în fermele aflate din vestul Europei. Din păcate din rapoartele publice aflăm că aceștia nu sunt tratați în mod corespunzător din punct de vedere medical dar se pune problema ca aceștia să fie returnați din țările din care privin atunci când se înbolnăvesc ceea ce îmi pare un lucru profund imoral. Vă întreb doamnă comisar, dacă nu apreciați că ar trebui să avem standarde minime de asigurări de sănătate, care să fie înpuse la nivelul Uniunii Europene, astfel încât, acei lucători sezonieri, să fie pe deplin protejați atunci când se află la muncă în fermele din afara țărilor de origine. ” – spune europarlamentarul clujean.

Lucrătorii sezonieri trebuie să beneficieze de asigurări de sănătate adecvate!

Publicată de Daniel Buda pe Luni, 11 mai 2020