Divorțul părinților, printre cele mai traumatizante experiențe din viața unui copil

In viata oricui  exista acele momente de cumpana, care ne pun la incercare capacitatea de a le depasi  si de a merge mai departe, iar fiecare are propriul mod de a-si vindeca ranile, de a accepta acele mari si inevitabile schimbari. Asa se intampla si in situatiile de divort, cand partenerii, altadata uniti de o dragoste despre care credeau ca va dura, ajung la concluzia ca le va fi mai bine separat decat impreuna. Decizie dificila, dar asumata, adultii stiind ca timpul le va vindeca pe toate.

Cu totul altfel stau lucrurile atunci cand divortul are loc intr-o familie cu copii, ei fiind cei care nu vor intelege sau vor intelege gresit tot ce se schimba de acum in viata lor, odata ce mama si tata pornesc pe drumuri diferite, ei vor locui doar cu unul dintre parinti si toate aceste modificari teribile pentru ei ii sperie, ii tulbura si intra brutal in universul lor inocent.

Fiecare copil percepe si este afectat in mod diferit de divortul  parintilor, dar toti sufera atunci cand mama si tatal lor se despart. De aceea, in asemenea situatii dificile, parintii trebuie sa se aplece cu atentie asupra celor mici, sa observe toate schimbarile care apar in comportamentul lor si sa nu le trateze ca pe ceva de moment, o suparare minora, care trece repede, care se poate rezolva cu o jucarie noua, o ciocolata sau altceva cu care poate fi impacat usor in situatii obisnuite.

Aceste mici atentii nu-i vor alunga suferinta, iar lucrurile se pot agrava in anumite cazuri, copilul devenind tot mai retras, mai trist, fie absent la ce este in jurul sau, fie mai impulsiv, cu rezultate tot mai slabe la scoala sau adoptand diferite comportamente pe care nu le-a avut pana atunci. Pentru ca divortul parintilor poate fi o trauma emotionala pentru copil, este recomandat in cazurile dificile apelarea la serviciile avizate ale unui specialist in domeniu, care va sti sa gestioneze profesionist  situatia, vezi psihologul Camelia Dracsineanu.

Cerand sprijinul unui psiholog pentru copii, acesta va cauta cele mai bune solutii pentru ca cel mic sa depaseasca pas cu pas suferinta si temerile determinate de despartirea parintilor sai. Intr-un cadru prietenos, in care copilul sa se simta confortabil si in siguranta, psihologul il va face, cu blandete, pe cel mic sa-si deschida sufletul si sa spuna ceea ce poate nu reuseste sa transmita parintilor sai. La incheierea fiecarei sedinte de terapie, psihologul ii va informa pe parinti despre progresele copilului lor si ii va indruma referitor la comportamentul pe care ei trebuie sa-l adopte, astfel incat cel mic sa accepte treptat schimbarile din viata sa si sa inteleaga ca mama si tata, chiar daca se despart, vor fi mereu legati de iubirea ce i-o poarta lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.