FOTO: Transformă mobila veche în operă de artă! Povestea femeii care păstrează o tradiție unică în Transilvania

FOTO: Transformă mobila veche în operă de artă! Povestea femeii care păstrează o tradiție unică în Transilvania

Transforma mobila veche de 100 de ani in adevarata opere de arta. O femeie din Mera, judetul Cluj este printre putinii oameni din Transilvania care mai pastreaza traditia picturii pe obiectele din casa. Daca pe vremuri si-a pregatit singura camera cu zestre, acum o face doar la comanda, pentru putinii cumparatori.

Intr-o lume moderna, doamna Anna Kelemen pastreaza vechile traditii. Picteaza motive traditionale pe mobila veche, la fel cum faceau pe vremuri oamenii din aceasta zona a Transilvaniei.

” La Mera era obiceiul ca inainte de casatorie fata sa aiba mobilierul si baiatul casa. Eu pastrez traditia aceasta chiar si in ziua de astazi. Mai mult, i-am pregatit fiicei mele o camera plina de zestre. Am pictat un pat vechi de peste 100 de ani, mostenire de familie, dar am mai cumparat si alte piese de mobilier pe care le-am colorat dupa aceleasi tipare.” ne povesteste femeia.

Chiar daca au apus acele vremuri in care fetele erau maritate cu zestrea pregatita de parinti, tanti Anna spune ca ea nu va uita de aceasta traditie si spera ca macar familia ei sa o duca mai departe. De-alungul anilor ea adunat mobila veche pe care altii o aruncau si a readus la viata batranele piese, pictand pe ele flori colorate. Acum, casa doamnei Ana e ca un adevarat muzeu! Are sase camera pline cu mobila veche reconditionata si obiecte mostenite de la strabunici.

„Am vrut sa salvez toate piesele de mobilier de care familia noastra nu a mai avut nevoie. Le luam invechite, iar dupa reconditionare si dupa ce au fost pictate, arata ca si nou-noute! Este o traditie frumoasa care ar fi pacat sa se piarda. In plus, daca nu ai bani de mobila noua, o iei pe cea veche, o infrumusetezi si deja ai ceva inedit in casa. „ spune Anna Kelemen.

Ana Kelemen, cunoscuta ca Nusi din Mera picteaza de mica. Ajunsa la pensie, femeia si-a propus sa se dedice in totalitate acestei pasiuni. La inceput a folosit doar vopsele obtinute natural, din plante si branza de vaci, iar apoi a lucrat si cu produse din comert. Cert este ca pe o lada de zestre, un dulap, masa sau scaune se lucreaza si cate 3-4 luni, iar rezultatul este spectaculos!

Motivele traditionale pe care le picteaza doamna Nusi au o insemnatate aparte. Pana si culorile exprima ceva: „rosul inseamna dragoste si iubire, verdele-natura, albastrul-apa, galbenul-lumina si albul este puritate”. Florile se regasesc pe toate picturile, iar pasarile isi au si ele locul, reprezantand in general cuplurile de indragostiti.

Traditia pictatului pe mobilier nu mai este atat de populara in ziua de astazi. Chiar daca este printre putinele persoane care promoveaza aceasta arta, doamna Anna nu are atat de multi clienti. Pretul pe care il cere pentru lucrarile sale este mult sub cel al magazinelor de profil. De exemplu, o lada de zestre costa aproximativ 1200 de lei.

In ultima perioada, doamna Nusi a lucrat pentru restaurante si pensiuni. Ea a pictat mobilierul care apare in fotografiile turistilor care ajung la un local din centrul Clujului, dar si in conacul din Rimetea, cunoscut pentru frumoasele decoratiuni din camerele de cazare si restaurant.

Pe site-ul www.pictura-mera.ro pot fi vazute lucrarile femeii si tot acolo puteti legatura cu ea pentru eventualele comenzi.

Tags: arta, Cluj, traditii

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*