Sursa foto: https://pixabay.com/photos/teacher-learning-school-teaching-4784917/

Sistemul educațional finlandez de la grădinița privată în Ploiești, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 6-7 ani face parte din faimosul sistem educațional finlandez – cel care i-a făcut pe finlandezi de 15 ani să se claseze în mod constant printre primele 10 țări cu rezultate ridicate la testele de calitate ale educației școlare internaționale PISA din ultimele două decenii. Profesorii de grădiniță sunt persoane cu studii superioare care au primit o diplomă de licență sau master în învățământul preșcolar. Există 3-4 educatori pe grup de 12-14 copii. De regulă, copiii sunt „predați” grădinițelor la vârsta de trei ani, deoarece există un sistem  educațional pentru cei mai mici, precum creșele.

Principala strategie – Jocul

Principala strategie a grădiniței private în Ploiești este jocul. Nu există clase sedentare în care copiii ar fi învățați să citească, să scrie și să numere. În grupurile mai mici, copiii învață totul în procesul de joacă, desen sau cântat. Înainte de școală, până la 6 la 7 ani, copiii din România sunt obligați să frecventeze grădinița pentru educația preșcolară, dar acest lucru poate fi făcut la grădinița privată din Ploiești, Seva.

Citește și: Descoperă mai multe despre Scoala Romano-Finlandeza

Drept urmare, conform studiilor, școlarii au un nivel minim de anxietate legată de școală și, într-o măsură mult mai mare, că sunt „la locul lor” la școală. Bazele acestui simț al sinelui sunt puse chiar din grădinița privată cu sistem de învățământ finlandez. Într-o grădiniță există un loc cu nisip, cu leagăn sau un loc de joacă separat cu un număr mai mare de elemente. În anumite zile, copiii și profesorii lor merg la joacă în aer liber, dacă timpul le permite.

Educatorii susțin orice inițiativă a copiilor

Dacă copiii vor o junglă, iată un râu care curge pe țesături, copaci din carton, animale – totul este creat și construit improvizat din mers din ceea ce este la îndemână. Copiii sunt încântați, pentru că au venit cu ideea, profesorii au ajutat la implementarea ei și s-au putut juca în siguranță în junglă toată ziua. În același timp, la jocuri se adaugă aproape întotdeauna un fel de cip de antrenament.

În grădinița privată din Ploiești există de asemenea, mobilier funcțional, partiții în loc de pereți pentru a delimita zonele spațiale, paturi mobile care nu ocupă mult spațiu. În grădinița privată, bazată pe sistemul educațional finlandez, spațiul este practic și funcțional, totul este transformat și ocupă un spațiu minim. Paturi care alunecă din dulapuri sau sunt stivuite, pereți despărțitori glisanți, noptiere pe roți, mese care pot fi asamblate într-una mare sau lăsate separat. Te vei bucura că ți-ai înscris copilul într-una dintre cele mai bune grădinițe private. De asemenea, este adevărat că există un spirit de libertate în grădinița finlandeză. Creativitatea copiilor și independența sunt încurajate, existând mai puține reguli stricte. Aici, opiniile copiilor sunt ascultate, dar, copiii nu sunt răsfățați.