Ein leerer Einkaufswagen zwischen Regalreihen im Supermarkt.

Ministerul Agriculturii, Petre Daea, a făcut un apel către parlamentari să susțină modificarea legislației, astfel încât să fie stabilite reguli clare cu privire la amplasarea supermarketurilor, hipermarketurilor și altor comerciale. 

Proiectele aflate în pregătire în Parlament ar urma să stabilească:

– supermarketurile să fie amplasate la o distanță de 1 kilometru de o piață.

– hipermarketurile vor fi scoase în afara orașului, în zone cu densitate comecială redusă, după criterii geografice specifice: la cel mult 5 km de limita administrativ-teritorială a localității cu populație de peste 500.000 locuitori, la cel mult 3 km în cazul localitățiilor cu populație de peste 250.000 locuitori și la cel mult 1 km la unitățile administrativ teritoriale cu populație mai mică de 250.000 locuitori.

– centrele comerciale, amplasate doar în zone de interes comercial, fără a se învecina cu aeroporturi sau industrii nocive.

”Stabilirea regulilor de amplasare a acestor entități comerciale este necesar să se facă cu modificarea unor acte normative existente, prin preocuparea organelor administrației centrale și locale, căutându-se amplasarea lor în zone predilect comerciale, în afara centrului orașelor, cât și în zone cu densitate redusă a populației”, precizează Ministerul Agriculturii într-un document oficial, transmis parlamentarilor, potrivit Profit.

Legea mai prevede că de la momentul intrării în vigoare, supermarketurile, centrele comerciale și hipermarketurile care nu respectă condițiile de amplasare mai pot funcționa pe amplasamentele existente o durată limitată.