Sursa foto: Pixabay.com

COVID-19 se răspândește în principal prin picături respiratorii sau prin contactul cu suprafețe contaminate. Expunerea poate apărea la locul de muncă, în timp ce călătoriți la serviciu, în timpul călătoriilor legate de locul de muncă într-o zonă cu transmisie a comunității locale, precum și pe drumul spre și de la locul de muncă.

Riscul de expunere la COVID-19 la locul de muncă depinde de probabilitatea de a ajunge la 1 metru față de alții, de a avea un contact fizic frecvent cu persoane care pot fi infectate cu COVID-19 și de contactul cu suprafețe și obiecte contaminate.

Angajatorii sunt obligați să asigure salariaților condiții optime de muncă și măsuri de prevenire a bolilor profesionale și nu numai, în acest sens trebuie să pună în aplicare și planul de protecție și prevenire împotriva COVID.

Acest plan trebuie să cuprindă măsuri de prevenție:

–           Personalul care oferă servicii protectia muncii trebuie să instruiască angajații cu privire la riscurile coronavirus.

–           Afișarea măsurilor de prevenție prin imagini sugestive la intrarea în clădire și în spațiile vizibile.

–           Limitarea accesului din exterior a persoanelor.

–           Purtarea măștii de protecție.

–           Verificarea temperaturii angajaților și a clienților.

–           Asigurarea de dezinfectanți necesari atât pentru personal cât și pentru clienți, cu substanțe avizate de Ministerul Sănătății.

–           Aerisirea regulată a încăperilor și dezinfecția periodică a acestora, dacă este cazul și nebulizarea cu substanțe profesionale.

–           Reducerea aglomerației în birouri și spațiile de lucru.

–           Pe cât posibil se recomandă munca de acasă.

–           Persoanele cu simptome trebuie să anunțe sistemul de urgență 112.

Citește și: Necesitatea unui curs SSM de către angajaţii care au atribuţii în domeniul securităţii şi sănătăţii muncii

Departamentul de SSM trebuie să aibă în vedere:         

–           coordonarea activității subdiviziunilor structurale privind menținerea condițiilor de muncă sănătoase și sigure;

–           îmbunătățirea managementului siguranței muncii;

–           introducerea celor mai bune practici și dezvoltare științifică privind protecția muncii și igiena muncii, promovarea siguranței muncii;

–           furnizarea de servicii de informare și consultanță administrației și angajaților privind siguranța muncii.

De asemenea trebuie verificate:

–           respectarea cerințelor de siguranță și igiena muncii;

–           respectarea legislației muncii și a legilor privind siguranța muncii;

–           îndeplinirea (respectarea) actelor normative locale privind securitatea muncii.

Principalele sarcini ale angajatorului în temeiul reglementărilor legale includ:

–           să facă „evaluări ale riscului” pentru sănătatea și siguranța forței de muncă și să acționeze pe baza riscurilor pe care le identifică, pentru a le reduce.

–           numirea persoanelor competente pentru supravegherea sănătății și securității la locul de muncă.

–           furnizarea lucrătorilor cu informații și instruire privind sănătatea și securitatea la locul de muncă.

Angajații trebuie să aibă grijă în mod rezonabil de propria lor sănătate și siguranță și grija ca ceilalți să nu fie afectați de ceva ce fac sau nu fac. De asemenea, aceștia trebuie să urmeze orice instrucțiuni rezonabile date de inspectorul SSM și să coopereze.

Organizațiile trebuie să ofere instruire și informații adecvate lucrătorilor, astfel încât să poată lucra în siguranță. Multe organizații oferă instruire și beneficii suplimentare ca parte a unui program de sănătate și siguranță.