Plăci de marmură: tot ce trebuie să știi despre această piatră naturală

127
Sursa foto: https://www.piatraonline.ro

Dacă te-ai gândit, vreodată, să folosești marmura pentru amenajarea casei tale, să știi că ideea nu e deloc rea. În ultimii ani, marmura a început să fie tot mai folosită, chiar dacă investiția inițială pare a fi destul de mare. Realitatea este că avantajele placărilor cu marmură se răsfrâng și la nivel financiar, nu doar estetic, pentru că materialul rezistă, foarte bine, ani întregi. Iată câteva lucruri despre marmură pe care ar fi bine să le știi, înainte de a lua decizia să o folosești.

Se potrivește la multe proiecte

Marmura e perfectă în cazul unei multitudini de acoperiri. Poți folosi plăci marmură pentru aproape orice suprafață, atât la interior cât și la exterior. Poți realiza, spre exemplu, glafuri, pentru geamurile interioare sau exterioare. Atenție! La geamurile exterioare, vei avea nevoie de picurătoare, mici șanțuri tăiate în structura materialului, pe fața nevăzută a acestuia, care vor ajuta la scurgerea corectă a apei provenite din precipitații. 

Tot din marmură, realizezi pardoseli excepționale, din punct de vedere al frumuseții, mai ales, că poți alege plăci de mari dimensiuni, care să acopere, ușor, întreaga suprafață. De asemenea, și treptele pot fi realizate din marmură, contratreptele sau suprafețele de podest, astfel încât rezultatul final să arate elegant și luxos.

Marmura se montează fără rosturi

Spre deosebire de placajele ceramice uzuale, marmura se montează fără rosturi. Acest lucru înseamnă că, la montaj, plăcile nu vor mai avea nevoie de cleme sau distanțiere, ci doar de chit sau de un mastic special. Acest aspect te va ajuta să igienizezi eficient, mai ales că vorbim despre pardoseli, care trebuie curățate temeinic. 

Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/marmura-calacatta-lilac-polisata-60-x-30-x-2cm

Se poate asocia cu alte tipuri de piatra naturală

Marmura se pretează oricăror lucrări de amenajare, iar frumusețea ei sporește în combinație cu alte tipuri de piatră naturală. Treptele de marmură și contratreptele de granit, sau invers, combinația cu travertinul sau ardezia sunt un mare plus pentru orice tip de amenajare. Marmura este un material jucăuș și estetic, însă, atunci când modelele sale longitudinale întâlnesc modelele pestrițe ale granitului sau golurile travertinului, imaginea se schimbă total, în mod pozitiv, firește. 

Combinațiile de piatră naturală sunt comune, mai ales, în cazul pardoselilor, acolo unde pot fi realizate modele absolut uimitoare, deosebit de elegante. Ca un exemplu, putem privi pardoselile turcești, atât de frumoase prin asocierea culorilor, dar și prin combinațiile deosebit de reușite ce folosesc piatra naturală (marmura, granit și travertin).

Există mai multe tipuri de marmură

Marmura diferă foarte mult, în funcție de locul din care este extrasă, adică de carierele de piatră naturală din țările care exploatează piatra naturală. La acest moment, Italia și Turci sunt cei mai mari exploatatori de marmură din lume, deoarece, în acest zone, carierele de marmură se găsesc la tot pasul. Și în România există marmură. Aceasta are o culoare roșiatică, este destul de accesibilă ca preț, însă, este mai slabă din punct de vedere al rezistenței. Unii spun că ar fi mai puțin estetică decât marmura din Turcia, spre exemplu. 

Indiferent de tipul ales, marmura este una dintre cele mai bune opțiuni de amenajare și acoperire a suprafețelor. Aceasta îți va oferi frumusețea dorită, dar și rezistența și durabilitatea în timp, raportată la nivelul investiției făcute. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here