Românii știu prea puțin despre proiectele europene. Liderii locali propun dialoguri permanente cu cetățenii pentru a-i implica în luarea deciziilor legate de fondurile UE

Peste 60 la sută dintre europeni nu cunosc proiectele finanțate de Uniunea Europeană în regiunile lor, arată studiile recente. De aceea liderii locali vor să atragă atenția asupra angajamentului UE față de comunitățile locale, acest lucru fiind esențial pentru relansarea proiectului european. Comitetul întrunit la Bruxelles a solicitat o finanțare stabilă și o mai bună coordonare a banilor veniți de la UE.

Conform Eurobarometrului prezentat în cadrul Săptămânii Europene a Regiunior și Orașelor, doar 40 la sută dintre europeni sunt informați în ceea ce privește finanțările UE în regiunile lor. Chiar dacă această pondere crește în unele țări precum Polonia, necesitatea vizibilității acestor investiții este peste tot. Acesta este motivul pentru care Comitetul European al Regiunilor a decis să elaboreze un aviz cu privire la o comunicare mai bună pentru politica de coeziune, condus de Adrian Ovidiu Teban,primarul orașului Cugir.

„O mai bună comunicare a politicii de coeziune este o responsabilitate comună în urma guvernării pe mai multe niveluri. În consecință, noi, primarii și guvernele locale, ar trebui să jucăm un rol fundamental în implementarea politicii de coeziune și în asigurarea vizibilității proiectelor finanțate de această politică. Instituțiile europene nu pot să fie singura forță în spatele acestei provocări „, a concluzionat raportorul Adrian Țeban.

Deși politica de coeziune este cel mai puternic instrument de investiții din Europa, reprezentând o treime din bugetul UE, comunicarea despre aceasta este încă slabă, iar sursele de informații nu sunt suficient de diversificate pentru a ajunge la cetățeni în viața lor de zi cu zi.

Potrivit comitetului, este nevoie de o mai bună comunicare în ceea ce privește finanțarea și cerințele UE. Regulamentul din perioada 2021-2027, care va fi adoptat de Parlamentul European și de Consiliu în următoarele câteva luni, ar trebui, prin urmare, să introducă un cadru financiar specific pentru comunicare în linia bugetară pentru asistență tehnică și să crească numărul de cerințe obligatorii de publicitate și informații pentru coeziune proiecte de politici. De asemenea, noile reguli necesită o cooperare eficientă între autoritățile naționale, naționale și locale. Autoritățile de gestionare a programelor operaționale pentru fondurile ESI joacă un rol esențial în comunicarea obiectivelor, a oportunităților de finanțare și a rezultatelor proiectelor sprijinite, conectându-le la agenda locală specifică și la părțile interesate, spun liderii UE.

Liderii locali prezenți la această ședință de la Bruxelles au subliniat că își doresc ca și comunicarea politicii de coeziune să fie mai diversificată, cu strategii clare pentru diferitele ținte, de la audiențe mai largi până la părțile mai mici,sectoriale. În acest sens, Comitetul a solicitat Comisiei Europene să implice reprezentanți politici din regiuni și orașe în rețeaua recent creată de comunicatori ai autorităților de gestionare, pentru a testa noi forme de comunicare. Autoritățile locale și regionale, precum și beneficiarii, constituie cel mai eficient și cel mai apropiat interlocutor pentru cetățeni, arată liderii de la Bruxelles.

Bazându-se pe experiența dezvoltată cu acest #CohesionAlliance și campania privind Viitorul Europei, liderii locali propun dialoguri permanente cu cetățenii și părțile interesate locale pentru a le implica mai bine în luarea deciziilor legate de fondurile UE. Acest lucru ar asigura o responsabilitate și legitimitate mai puternică pentru implementarea planurilor de investiții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.