Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat, joi, că pentru a putea combate corupția este nevoie de un sistem judiciar independent și de un Guvern curat, precizând că nicio țară nu este imună la fenomenul corupției.

„Nicio societate nu este imună la asta, nicio o țară nu este imună de la corupție. (…) În lupta împotriva corupție este bineînțeles să ai un sistem judiciar independent, un efort intens al procuraturii, însă instanțele singure nu pot cuceri corupția. Este de mare ajutor să ai un Guvern curat. Experimente au fost încercate în jurul lumii de a face guverne în care este dificil să ai activități corupte, dar chiar și acelea tind să dea greș. Ceea ce este extrem de important este un efort civic de a lupta împotriva corupției, atât prin organizațiile neguvernamentale, sprijin din sectorul privat, al companiilor și, în cele din urmă este important ca cetățenii, la nivel individual, să fie motivați de valori precum democrația, libertatea și statul de drept sunt activi în lupta anticorupție”, a declarat Hans Klemm, în cadrul unui concurs organizat de Ambasada SUA în România, cu ocazia Zilei Internaționale Împotriva Corupției.

Klemm a afirmat că și SUA se confruntă cu fenomenul corupției, ambasadorul american oferind și un exemplu în acest sens.

„Venind pe drum încoace tocmai citeam un articol despre un congresman din San Diego, care în prezent este anchetat de FBI pentru încălcarea finanțării campaniei electorale și un lucru despre domnul Hunter (Duncan Hunter – n.r.), care ar putea să vă fie familiar, este că în ciuda acestei presupuse încălcări, în ciuda punerii sub acuzare a domnului Hunter și soția sa, a fost reales în Congres, într-unul dintre districtele din California, în luna noiembrie a anului trecut. Deci astfel de lucruri se întâmplă nu doar în alte țări din lume, dar și în țara mea, în SUA”, a adăugat Hans Klemm.

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm a fost prezent, joi, la finala concursului de discursuri „Nu corupției”, lansat de ambasadă cu ocazia Zilei Internaționale Împotriva Corupției. Dintre cele zece discursuri prezentate de finaliști, câștigătoarea a fost o studentă din Cluj Napoca, respectiv Florina Dan, căreia premiul i-a fost înmânat de Hans Klemm.