În perioada 25-28 septembrie,a avut loc Conferința „Securitate și Cooperare în secolul 21”, organizată de „Youth Guard” (YGUR) împreună cu Rossotrudnichestvo,în Kaliningrad, Rusia.

Evenimentul a adunat 67 de delegați ai programului „New generation” din 28 de țări. Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai partidelor politice, jurnaliști internaționali și alți experți în domeniul politicii mondiale. Țările participante la eveniment au fost: : România, Austria, Albania, Belarus, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Germania, Grecia, Danemarca, Spania, Italia, Cipru, Letonia, Malta, Polonia, Serbia, Slovacia, Tadjikistan, Turcia, Uzbekistan, Finlanda, Franța, Croația, Muntenegru, Republica Cehă și Estonia. România a avut o delegație formată din cinci persoane.

Ce este programul „New Generation”? Este un program unic pentru tineri din Rusia, organizat anual de Rossotrudnichestvo din 2011. Acesta urmărește să creeze condiții pentru un dialog durabil între tinerii profesioniști din Rusia și alte țări. În ultimii opt ani, peste 6.000 de tineri profesioniști din peste 130 de țări au vizitat Rusia. Printre aceștia s-au numărat reprezentanți ai organizațiilor politice și publice, știință, cultură și mass-media.

Fiecare sesiune a programului se referă la un anumit focus grup care are propriul său program special de evenimente organizat de Rossotrudnichestvo împreună cu partenerii săi. Centrul Național de Cercetare Institutul Kurchatov și Institutul Central Aerohidrodinamic numit după N.E. Zhukovsky (TsAGI) se numără printre ei, iar în 2018 au găzduit deja școli științifice pentru tineri.

Programul este de asemenea partener cu tinerii angajați ai departamentelor diplomatice din Rusia, reprezentate de Consiliul tinerilor diplomați ai Ministerului de Externe al Rusiei, precum și cu Parlamentul Tineretului la Duma de Stat din Rusia. În afară de aceasta, programul „Noua Generație” cooperează în mod tradițional cu comunitatea internațională de jurnaliști – reprezentanți ai mass-media străine vizitează Rusia pentru a participa la proiecte comune cu Russia Beyond, Sputnik și Academia Rusă de Radio.

Conferința internațională „Securitate și cooperare în secolul XXI” a fost dedicată celei de-a cincea aniversări a maratoanelor festivalului „De la Atlantic la Oceanul Pacific” și 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului (9 noiembrie 1989), care a marcat sfârșitul Războiului Rece.

Scopul acestui program a fost cel de a permite tinerilor lideri, din diferite țări, să dobândească noi cunoștințe și să stabilească noi contacte utile . Participanții au avut ocazia să facă schimb de experiență, cunoștiințe și idei, în domeniul securității și cooperării.

În data de 26 septembrie 2019, delegații „New Generation”, au ajuns în orașul Svetlogorsk, de pe Marea Baltică și au luat parte la două discuții, cu următoarele teme:

” Provocările tineretului în problemele de securitate în Europa. Un viitor mai bun pentru tineri„ și „Cooperarea transfrontalieră în secolul XXI.”

Prima temă de discuție s-a concentrat pe provocările cu care se confruntă tinerii din ziua de azi, în contextul securității europene și a fost moderat de Egor Litvinenko, membru al Consiliului de conducere al  “Young Guard of United Russia” (YGUR). În deschidere, acesta a afirmat  că, în ciuda vieții în țări diferite, generația tânără trece prin aceleași probleme, cum ar fi transformarea constantă a pieței muncii, decalajul social dintre bogați și săraci și tensiuni geopolitice în creștere. „În această privință, este necesar să se asigure că vocea tinerilor este ascultată. Și această platformă reprezintă această voce în domeniul cooperării internaționale ”, a spus el.

Cea de-a doua temă de discuții a fost moderată de liderul diviziei internaționale- YGUR, Daria Sharova, care a expus subiectul cooperării transfrontaliere în lumea contemporană.

Ambele discuții au avut loc în formatul de dialog deschis și fiecare participant a putut participa activ la discuții.

De exemplu, Alexandra Radlack, publicistă din Polonia, a subliniat lipsa cooperării dintre Polonia, Belarus și Rusia, care este regretabilă, având în vedere rădăcinile slave comune. Șeful Centrului Central al Uniunii Tineretului din „Partidul Nou Azerbaidjan” Farid Nasibov, din Baku, a ridicat problema participării tinerilor la activități de protest neconstructive. Potrivit acestuia, pentru a înfrunta acest fenomen negativ, este necesar să înveți din experiența internațională și să implici activ tinerii în jocul sportiv. Crișan Alexandu-Vlad , președintele asociației Vostok Group din România, a precizat că prin dialog și informare corectă,educație, se pot schimba percepțiile greșite,tensiunile, se pot elimina barierele de comunicare între oameni si state.

După programul formal din 26 septembrie, participanții au făcut o plimbare în jurul orașului Svetlogorsk, după care au vizitat Muzeul de Istorie a Chihlimbarului, din Kaliningrad.

În 27 septembrie, Conferința internațională „Securitate și cooperare în secolul XXI”a ajuns la final. Evenimentul  a avut loc la „Museum of the World Ocean”și a reunit personalități politice cunoscute din Rusia și din străinătate, precum și pe cei 68 de delegați ai „New Generation”, reprezentând cele 28 de țări.

Evenimentul a început cu câteva cuvinte de deschidere ale unor persoane politice importante din Rusia: Andrei Turchak ,Andrei Klimov,Popovic Nenad,ș.a.  Șeful adjunct al Rossotrudnichestvo, Alexander Radkov și-a exprimat speranța că „țările europene vor lucra împreună ca buni vecini respectând reciproc cultura, tradițiile și identitatea națională”, iar Andrei Turchak,  vicepreședinte al Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse, a afirmat „Suntem conștienți de faptul că cei care vor lua în curând bastonul din generațiile mai în vârstă ar trebui să participe cel mai activ la lupta pentru o pace autentică în Europa”, spune el. „Alegerile pe care le faci astăzi vor determina lumea în care vei trăi în viitor.”

Figurile publice și politice europene au vorbit în cadrul conferinței  abordând  problemele de securitate cu care se confruntă Europa, inclusiv probleme legate de instituirea unei ordine mondiale unipolare, asigurarea suveranității statului, precum și abordarea propagandei anti-ruse.

În cadrul conferinței, delegații „New Generation” au luat parte la discutii cu privire la amenințările actuale de securitate și la cooperarea transfrontalieră și au pregătit o rezoluție prin care si-au exprimat îngrijorarea cu privire la agravarea  situației internaționale din ultimii 30 de ani.

Tinerii lideri au sugerat să adopte un nou acord global privind securitatea și cooperarea în Europa din secolului XXI și să abandoneze metodele militare, pentru a rezolva gravele probleme . La 27 septembrie, rezoluția a fost prezentată de delegatul „Noua Generație”, Milos Durin din Serbia, la sesiunea „Perspective și oportunități pentru Consolidarea Securității și a Cooperării în Europa”, la care au participat membrii ai partidului politic „Rusia Unită”, delegați ai programul „New Generation” și reprezentanți din sfera socio-politică, ai țărilor europene.

Conferința a prezentat, de asemenea, sesiunea „Securitatea Mediului -cheia cooperării internaționale”, moderată de liderul diviziei internaționale – YGUR, Daria Sharova și Egor Litvinenko, membru al Consiliului de Conducere al YGUR. Delegații „New Generation” și-au prezentat rapoartele pe această temă și au povestit despre numeroase proiecte deja implementate în țările lor pentru a ajuta la păstrarea mediului sau despre problemele de mediu, din propriile țări, cu care aceștia se confruntă.

După conferință, tinerii lideri au făcut un tur al orașului Kaliningrad și au participat la o ceremonie de închidere a galei, unde au primit certificate de participare,de la șeful adjunct al Rossotrudnichestvo, Alexander Radkov.