3 sfaturi de educație financiară pentru copilul tău

199

Părinții se străduiesc întotdeauna să își pregătească copiii cât mai bine pentru viitor. Însă, unul dintre aspectele precare adoptate în evoluția celor mici este educația financiară. Orice persoană trebuie să aibă un comportament responsabil față de bani și să le înțeleagă valoarea.

Ca o consecință a acestor lucruri foarte puțin predate la școală sau discutate în familie, mulți tineri capătă experiență financiară abia atunci când ajung în situații limită. Sfaturile despre bani le pot fi oferite copiilor prin exemple ușor de înțeles chiar și de la o vârstă fragedă. Citește în continuare câteva lecții despre finanțele personale pe care i le poți oferi copilului tău, pentru a deveni un adult corect educat din punct de vedere financiar:

Lecția 1: Planificarea unui buget este extrem de importantă

Pentru a deveni responsabil cu banii pe care îi va câștiga, copilul tău trebuie să învețe să distribuie sumele în mod corespunzător. Este necesar să înțeleagă că oricine are nevoie de bani pentru plata utilităților, cheltuieli casnice și economii. Planificarea unui buget îl va ajuta să învețe cum sunt administrați banii familiei.

Poți alege să îi oferi copilului o suma fixă prin intermediul unui card pe care să nu îl mai poată folosi atunci când soldul este zero. Aceștia vor fi toți banii lui pentru o anumită perioadă și trebuie să îi gestioneze pentru nevoi, dorințe și economisire. Îl poți ajuta să își stabilească obiectivele și să îl verifici atent pe parcurs, pentru a-i oferi sfaturi prețioase atunci când ajunge în impas.

Dacă varianta menționată pare a fi potrivită mai degrabă pentru copiii mai mari, pentru micuții de doar câțiva ani poți aborda lucrurile în joacă. Oferă-le trei pușculițe diferite și pune-i să își gestioneze banii de buzunar pornind de la aceeași idee de economisire și cheltuieli pentru ceea ce au nevoie și ceea ce își doresc. Acordarea unei alocații este un început excelent pentru că ilustrează ideea de venit. Copiii vor învăța cum să își organizeze banii primiți, iar acest lucru le va fi de folos în viitor.

Lecția 2: Sunt lucruri pe care le poți obține doar achitându-le

Părinții sunt un model pentru copii, iar atitudinea acestora față de partea financiară reflectă ceea ce ei învață. Este recomandat ca atunci când mergi la cumpărături cu cei mici să plătești cash, pentru a-i face pe copii să înțeleagă sumele achitate și noțiunea de “rest”. De asemenea, vor observa că pentru tot ceea ce ai pus în coș vei scoate din buzunar ceva palpabil pentru a oferi la schimb.

Cei mici au nevoie să înțeleagă de unde vin banii, ce reprezintă și cum se cheltuie, respectiv care este raportul dintre nevoi și dorințe. Mulți părinți se confruntă cu un comportament neadecvat al copiilor atunci când sunt la cumpărături și cei mici își doresc ceva în mod obsesiv. Totodată, îi poți implica în anumite treburi gospodărești pentru care să îi plătești. Cu banii obținuți, își vor da seama chiar ei dacă au sau nu bani suficienți pentru a achita sumele necesare pe jucăriile dorite.

Lecția 3: Împrumuturile nu trebuie privite cu ochi răi

Obținerea unei familiarități cu banii este esențială pentru a construi educația financiară a copilului tău. Este important să înțeleagă că nu va primi bani în mod constant și că uneori va trebui să cheltuiască anumite sume când se așteaptă mai puțin, ca atunci când apare o urgență.

Mulți părinți evită să le explice copiilor despre împrumuturi, chiar dacă este vorba de un credit pentru o perioadă scurtă de timp. Pentru a duce o viață sănătoasă din punct de vedere financiar, cel mic trebuie să știe că împrumuturile sau cardurile de credit nu sunt un lucru de temut. Este înțelept să îl înveți pe copilul tău că atât timp cât are nevoie de bani pentru un motiv just și va plăti sumele înapoi conform planului, totul va fi bine.

De exemplu, sunt și situații în care ai nevoie urgentă de bani până la salariu. Poți solicita credit pe vivacredit.ro pentru a rezolva problemele, exact suma dorită și pe care o vei înapoia la salariu. Copilul tău va înțelege responsabilitatea folosirii banilor în scopul propus și necesitatea rambursării într-o perioadă limită. Îi poți explica ce înseamnă un credit și cumpărându-i o jucărie pe care să îl pui apoi să ți-o achite din banii de buzunar luând în calcul o perioadă de timp și chiar dobânda.

Pentru a-i oferi o educație financiară benefică copilului tău, un bun început pentru o bază solidă este să îi explici modul în care funcționează banii și împrumuturile. Cei mici devin responsabili doar dacă îi înveți valoarea muncii și a recompensei. Astfel, vor reuși să ia singuri cele mai bune decizii și să devină adulți educați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here