Siguranta la locul de munca este un lucru care, din pacate, in Romania, este tratat superficial. Angajatii s-au obisnuit sa completeze niste formulare, angajatorii se multumesc ca activitatea la locul de munca nu este intrerupta. Aceasta atitudine risca insa sa duca la accidente grave, care se pot solda chiar cu moartea. Un mediu de lucru sigur se bazeaza pe gradul in care oamenii, atat in ​​management cat si pe podeaua fabricii, respecta – si comunica – standardele de securitatea muncii.

Fundamentul oricarui efort de succes in materie de siguranta la locul de munca este unul care incurajeaza angajatii sa identifice comportamente nesigure si oportunitati de imbunatatire a lor, luand de asemenea decizii de siguranta bine informate in timpul sarcinilor zilnice de rutina. Nu intamplator exista si la noi firme specializate in securitatea muncii, asa cum este Avalia.ro.

Iata cele mai bune 5 sfaturi privind siguranta la locul de munca pe care fiecare angajat ar trebui sa le stie:

1.Fiti constienti de mediul in care lucrati

Aceasta etapa necesita cunoasterea pericolelor specifice ale meseriei sau a locului de munca. Odata ce ati constientizat aceste riscuri, puteti sa va asigurati ca nu exista zone si situatii potential periculoase. De asemenea, fiti mereu la curent cu starea si modul in care functioneaza utilajele.

2.Pastrati o pozitie corecta a corpului pentru a va proteja spatele

Daca lucrati la un birou, tineti umerii in linie cu soldurile pentru a evita problemele la spate. Daca locul de munca va obliga sa ridicati lucruri, folositi o pozitie corecta, astfel incat spatele dvs. sa nu se raneasca. Evitati aplecarea si rasucirea. Daca este posibil, utilizati intotdeauna mobilier si echipamente de siguranta proiectate ergonomic.

3.Luati pauze

Atat de multe leziuni si boli legate de munca apar pentru ca un muncitor este obosit si nu mai poate fi atent la mediul inconjurator. Luand pauze regulate veti reusi sa ramaneti „proaspeti” la locul de munca. Un truc pentru a ramane in forma buna este sa programati cele mai dificile sarcini atunci cand concentratia este cea mai buna, adica dimineata.

4.Utilizati corect echipamentele si utilajele

Luati masuri de precautie corespunzatoare atunci cand utilizati unelte si evitati sa realizati lucrurile in graba, sarind anumite etape. Acest lucru creeaza cele mai multe accidente la locul de munca. Este un risc mare in ceea ce priveste siguranta la locul de munca sa utilizezi un obiect/echipament/utilaj in locul altuia, cum ar fi folosirea unei schele in locul unei scari.

5.Pastrati iesirile de urgenta libere

In cazul unui accident, cum ar fi un incendiu, veti avea nevoie ca iesirile de urgenta sa fie libere. De asemenea, este recomandat sa te asiguri ca poti intrerupe usor alimentarea cu curent a echipamentelor, in caz de urgenta.