Aproximativ 60 de trupe de muzică ușoară și artiști, majoritatea din Ungaria, sunt așteptați la cea de-a zecea ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Napoca.

La eveniment va participa și trupa Neoton Familia, fondată în 1977.

Fondatorul Zilelor Culturale Maghiare, Gergely Balazs, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că vor avea loc, în total, peste 630 de programe, printre care concerte sau expoziții.

„În acest an punem accent pe un program colorat și variat și sper că decizia va fi una bună. În total, vor avea loc peste 630 de programe, printre care concerte de muzică ușoară și clasică, în curtea Muzeului de Artă, în Piața Unirii și pe str. Kogălniceanu, 25 de expoziții de artă și fotografie, o paradă internațională a dansului popular. Așteptăm să participe aproximativ 60 de trupe de muzică ușoară și artiști, majoritatea din Ungaria, printre care Neoton Familia, Akos și Zoran”, a spus Gergely.

Directorul de programe al evenimentului, Szabo Lilla, a subliniat că la Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare, care va avea loc pe scena Teatrului Maghiar, Ansamblul Popular de Stat din Ungaria va susține un spectacol de dans popular din anii 1970 în premieră absolută.

„Două concerte inedite vor fi cele ale Operei Naționale Ungare din Budapesta, în aer liber, și Orchestrei simfonice a muzicienilor maghiari din afara granițelor, formată din zeci de muzicieni. Va avea loc și dezvelirea statuii episcopului David Ferenc, cel care a înființat Biserica Unitariană, dar și o serie de mese rotunde despre 30 de ani de la Revoluția din 1989, cu participarea lui Tokes Laszlo, Marko Bela sau Nemeth Zsolt, președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei. Vom avea și o expoziție de câini ciobănești maghiari”, a mai spus Szabo.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Olah Emese, a precizat că Primăria a sprijinit financiar organizarea celei de-a zecea ediții a Zilelor Culturale Maghiare cu suma de 530.000 de lei, față de 3.000 de lei cât a fost contribuția în anul 2010, la prima ediție.

„Zilele Culturale Maghiare au devenit un brand al municipiului Cluj-Napoca”, a spus Olah.

Bugetul total al manifestării depășește 500.000 de euro, finanțarea fiind asigurată de Guvernul Ungariei, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și sponsori.

Zilele Culturale Maghiare se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 17 – 25 august.