Peste 65.000 de persoane, agenți economici și instituții din municipiul Cluj-Napoca vor plăti facturi majorate cu 10%, pentru încălzire și bilete cu 25% mai scumpe pentru transportul în comun. Deciziile de modificări ale prețurilor la gigacalorie, respectiv pentru transportul public, au fost aprobate de Consiliul Local al municipiului.

Concret, tariful gigacaloriei livrate populaţiei de Regia Autonomă de Termoficare (RAT) creşte de la 220 de lei la 242 de lei, iar costul unui bilet va fi de 2,5 lei, în loc de 2 lei. Propunerile de majorare au fost făcute la solicitarea RAT, respectiv a Companiei de Transport Public (CTP).

În ceea ce privește majorarea propusă de RAT, conform reprezentanților regiei, prețul gigacaloriei nu a mai fost modificat din decembrie 2014, timp în care prețul gazelor naturale a crescut constant. A fost invocată și scăderea numărului de clienți ai RAT, din cauza debranşărilor de la serviciul centralizat de furnizare a agentului termic. Reprezentanții Regiei Autonome de Termoficare au mai arătat și faptul că de fapt prețul real al gigacaloriei este de 448 de lei.

Astfel, diferența până la 242 de lei va fi suportată de Primărie, prin subvenția acordată de Consiliul Local Cluj-Napoca. Potrivit datelor oferite de municipalitate, RAT Cluj-Napoca furnizează agent termic pentru 1.378 de asociaţii de proprietari, care reprezintă peste 26.500 de apartamente, respectiv peste 65.000 de persoane, agenți economici şi instituţii din municipiu.

Cea de a doua scumpire vizează transportul în comun. Astfel, prețul unui bilet va fi de 2,5 lei, în loc de 2 lei. Reprezentanții Companiei de Transport Public (CTP) Cluj au explicat că tariful unei călătorii nu a mai fost modificat din aprilie 2013 și că între timp au avut loc schimbări ale cursului valutar, dar și creșteri de prețuri la combustibil, piese de schimb sau energie electrică. Ambele scumpiri intră în vigoare de la 1 octombrie.