Marți, 08.10.2019, Rusia și Turcia, prin Ministerul Finanțelor din Rusia și Ministerul Trezoreriei din Turcia, au semnat un Acord privind decontările și plățile în valute naționale.

Acordul semnat are ca scop de bază trecerea treptată la folosirea rublei și a lirei în defavoarea dolarului, în decontările dintre agenții economice din cele două țări, crearea unei infrastructuri corespunzătoare a pieței financiare precum și sporirea atractivității valutelor naționale. Pentru a putea obține lichidități se vor emite titluri de valoare pe piețele celor două state. De asemenea, prin îmbunătățirea infrastructurii din Turcia se vor putea procesa carduri MIR rusești concepute ca alternativă la MasterCard și Visa.

În comunicat se afirmă “Semnarea acordului este un pas important pentru extinderea ulterioară și dezvoltarea cooperării comercial-economice reciproc avantajoase și echitabile între Rusia și Turcia”.

Acest tip de acord va permite utilizarea alternativei rusești la sistemul SWIFT, care este în prezent protocolul internațional de tranzacții finaciare, utilizat de băncile din întreaga lume. Pe lângă Turcia și China a semnat acorduri similare pentru consolidarea comerțului dintre cele două țări, inclusiv folosirea monedelor proprii într-un procent tot mai mare. India, de asemenea, dorește să se alăture acestei alternative a SWIFT.

Cu toate că SWIFT este un consorțiu internațional, care gestionează tranzacții pentru un număr de peste 10000 de bănci, o serie de evenimente au dus la inițiative pentru găsirea unei alternative. Într-o enumerare succintă, acestea ar fi:

  • O serie de atacuri cibernetice, în 2015 și 2016;
  • Un furt de 101 milioane USD dintr-un cont al băncii centrale a Bangladesh-ului, deschis la New York FED;
  • Tensiunile dintre SUA și Rusia de la finele mandatului lui Obama, moment ce coincide cu operațiunile Rusiei din Crimeea, când Rusia a fost amenințată cu utilizarea unor sancțiuni prin SWIFT. Măsura nu a fost pusă în practică însă Rusia, fiind pusă în gardă, a luat măsuri pentru a contracara o posibilă punere în practică a ei;
  • Amenințările Washington-ului asupra Indiei, cu posibile sancțiuni din cauza deciziei Indiei de a cumpăra sisteme anti-rachetă S400 produse în Rusia;
  • Sancțiunile impuse de SUA Iranului au făcut ca unii aliați europeni ai Washington-ului să încerce să lanseze o alternativă proprie a SWIFT, pentru a plăti companii iraniene.

Având în vedere acordurile economice semnate de către o serie de state, se conturează noua alternativă  la actualul sistem bancar SWIFT.