Camera Reprezentanților din SUA a lansat o investigație parlamentară care ar putea conduce la demiterea președintelui Donald Trump. Acesta este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreședinte Joseph Biden, favorit la candidatura din partea Partidului Democrat, pentru funcția de Președinte al SUA, precum și a fiului acestuia , Hunter Biden. În acest sens, au fost trimise citații care solicită secretarului de stat , Mike Pompeo să ofere toate documentele ce fac referire la contactele președintelui Trump cu Ucraina.

Conform agenției Reuters , într-o declarație făcută miercuri, Mike Pompeo a recunoscut că a participat la conversația telefonică din 25 iulie, dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski și afirmă că această discuție viza aspecte ale politicilor SUA în Ucraina referitoare la acțiunile Rusiei , diminuarea corupției la nivel guvernamental și accelerarea creșterii economice. De asemenea , el afirmă că „ Ne vom îndeplini cu siguranță, responsabilitatea noastră constituțională de a coopera cu această instituție echivalentă ( Congresul) , dar vom face asta într-un mod care este consecvent valorilor fundamentale ale sistemului american.”

De cealaltă parte, președintele Donald Trump are o poziție extrem de dură. Sâmbătă, într-un mesaj video postat pe Twitter, afirmă: „ Ceea ce se întâmplă acum este cea mai mare înșelătorie din istoria politicii americane” și conform DPA și AFP , opoziția democrată „vrea să confiște totul” , cu referire la arme, servicii medicale, voturi, judecători și libertate.

Într-un editorial din Wall Street Journal , autorul articolului, James Freeman o introduce în scandalul „Ucraina”, alături de Joe Biden și pe Hillary Clinton, făcând referire la scrisoarea trimisă luni Procurorului General William Barr, de către senatorii republicani, Chuck Grassley (Iowa) și Ron Johnson(Wisconsin). În scrisoare, Procurorul General este chestionat asupra implicării echipei de campanie a lui Hillary Clinton și a Comitetului Național Democrat ( DNC) , în folosirea guvernului Ucrainei pentru „scopul expres de a găsi informații negative, în legătură cu candidatul de atunci Trump, pentru a-i submina campania” și au făcut acest lucru prin „ răspândirea de documente care îl implicau pe un înalt consilier a lui Trump, într-o afacere de corupție sugerând că investighează această afacere”, iar oficialii ucraineni „ au ajutat aliați ai lui Clinton să caute informații negative legate de Trump și de consilierii acestuia.” Rolul Ucrainei în acest joc era de a răspândi ideea unui campanii electorale( a lui Trump) sprijinite de Rusia. În urma anchetei lui Mueller, s-a dovedit că nu există nici o dovadă a unor legături ascunse între campania lui Trump și Rusia , mai mult, conform unei anchete publicată în 2017 de către ziariștii Vogel și Stern, în ziarul „Politico”, purtând subtitlul „Eforturile ucrainenilor de a-l sabota pe Trump se întorc împotriva lor”, subliniază că „ ancheta „Politico” a descoperit dovezi ale implicării guvernului ucrainean în cursa electorală, care par să violeze protocolul diplomatic, care impune guvernelor să nu se amestece în alegerile din alte țări”.

În concluzie , în alegerile din 2016 din Statele Unite s-a implicat un stat străin, însă acest stat nu a fost Federația Rusă în sprijinul lui Donald Trump, ci Ucraina în favoarea lui Hillary Clinton.
Contraatacurile lui Donald Trump, aduc în joc, după Hillary Clinton, un nou actor- China. Conform agenției Reuters, președintele SUA a declarat joi că dorește ca Ucraina și China să investigheze activitatea fostului vicepreședinte al SUA ,Joe Biden și ale fiului său, afirmând „ China ar trebui să înceapă o anchetă asupra lui Biden, pentru că ceea ce s-a întâmplat în China este la fel de rău ca și ceea ce s-a întâmplat în Ucraina.” Conform acestei afirmații sunt de așteptat noi elemente, noi actori implicați în acest conflict.