Conducatorii auto stiu ca nu trebuie sa astepte niciodata momentul in care raman fara baterie auto pentru a o schimba. Sunt situatii in care surprizele neplacute pot fi evitate, iar masina sa porneasca de la prima cheie. Ca acest lucru sa se intample, schimbarea bateriei auto trebuie facuta la timp.

Majoritatea bateriilor auto au o durata de utilizare recomandata de pana la 5 ani, insa sunt si cazuri cand, dupa numai 2 sau 3 ani, devine necesara schimbarea acestei piese. Sarcina alegerii unei baterii auto ieftine online nu este atat de simpla precum pare, ci exista multiple aspecte pe care oamenii trebuie sa le ia in considerare.

Criterii in functie de care se alege bateria auto

Bateria auto este una dintre cele mai importante piese, indispensabile pentru orice autoturism. Aceasta are o durata de functionare medie de pana la 5 ani, dar trebuie schimbata atunci cand conducatorii observa primele semne ca ceva este in neregula, pentru a nu risca ivirea unor situatii neplacute.

Primul criteriu conform caruia trebuie aleasa bateria este dimensiunea. Conducatorul auto trebuie sa cunoasca dimensiunile bateriei fie de la modelul anterior, fie din manualul autoturismului.

Pe piata exista doua categorii principale de baterii auto, cele cu acid si cele alkaline. Bateriile auto cu acid sunt cele mai populare si mai des utilizate de catre proprietarii autoturismelor. Sunt baterii care au nevoie de mentenanta periodica, dar si baterii care nu au nevoie de mentenanta.

Data de fabricare a bateriei este un criteriu foarte important, asa cum este si compatibilitatea cu modelul masinii. Manualul tehnic al masinii cuprinde coordonatele importante de care trebuie sa tina cont cumparatorii in momentul achizitionarii bateriei auto.

Curentul de pornire la rece variaza de la un model la altul, fiind conditionat in cazul bateriilor auto bune de capacitatea cilindrica a motorului, dar si de tipul de combustibil consumat. Autoturismele diesel necesita un curent de pornire mai mare decat autoturismele alimentate cu benzina.

De aceea, pentru autoturismele diesel se recomanda bateriile de minim 750 amperi (A), in timp ce pentru autoturismele cu benzina se recomanda bateriile de 390-480 de amperi, chiar si de 580 de amperi. Un alt criteriu important este polaritatea bateriei, cea care indica pozitia bornelor.

Conducatorii auto au de ales intre polaritate normala pozitiv – dreapta si pozitiv – stanga. In ceea ce priveste tensiunea, bateriile pot avea valori de 12 sau de 24 V, cele mai apreciate fiind cele de 12 V.

Nu in ultimul rand, clientii trebuie sa puna accent pe garantia bateriei, care trebuie sa fie de minimum 24 de luni, dar si de renumele producatorului. Cele mai cunoscute marci producatoare de baterii sunt Bosch, Rombat, Varta, Fulmen, Moll si Macht.

Cele mai recomandate locuri pentru achizitionarea bateriei auto sunt magazinele fizice de piese auto, dar si magazinele online. Montarea bateriei auto se va face numai intr-un service auto, cu ajutorul personalului specializat in acest sens.

Bateria auto este una dintre cele mai importante piese ale autoturismului si isi va dovedi utilitatea de-a lungul utilizarii, indiferent ca este achizitionata din magazine fizice sau de pe site-urile de specialitate online.