Alegeri în Republica Moldova: Ministrul de Interne atenționează că poliția va acționa mai dur în caz de proteste violente

Alegeri în Republica Moldova: Ministrul de Interne atenționează că poliția va acționa mai dur în caz de proteste violente

Ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Alexandru Jizdan, a atras atenția că, în cazul desfășurării unor proteste violente după primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, poliția va acționa mai dur decât la manifestații anterioare, scrie agerpres.ro

“Suntem pregătiți pentru orice acțiune de protest, inclusiv pentru cele violente. Nu recomand celor care au în plan să meargă pe această cale, pentru că, în principiu, noi cunoaștem cine dorește să fie Osama bin Laden și cine nu dorește. Există componenta operativă în Ministerul Afacerilor Interne. Dacă cineva consideră că poate organiza un protest care să se soldeze cu devastări ale instituțiilor statului, greșește amarnic”, a declarat Alexandru Jizdan vineri seară, într-o emisiune la Publika TV, potrivit Unimedia.info.

El a spus că legislația Republicii Moldova este ajustată la legislația din Uniunea Europeană la acest capitol, astfel că poliția poate acționa mai ferm împotriva organizatorilor unor eventuale manifestații.

“Le recomand celor care organizează proteste să vadă cum poliția de peste hotare reacționează atunci când oamenii legii sunt agresați. Legislația Republicii Moldova este ajustată la legislația din UE. Acum, legea ne permite să acționăm. Ne rămâne să fim mai verticali în raport cu cei violenți. Provocări vor fi. Am văzut deja cum unii spun că scrutinul va fi fraudat. Oamenii caută pretexte. Trebuie să ai onoarea de a te împăca cu realitatea”, a adăugat Jizdan, potrivit Unimedia.info.

Aproximativ 4.000 de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura buna desfășurare și menținerea ordinii publice la alegeri.

Pe de altă parte, scrutinul prezidențial va fi monitorizat de peste 3.700 de observatori naționali și internaționali, conform datelor oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Printre instituțiile internaționale care au observatori la alegeri se numără Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul European, Delegației Uniunii Europene și Misiunea de Observare a CSI.

Peste 2,8 milioane de cetățeni cu drept de vot ai Republicii Moldova sunt așteptați duminică la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale, favoriții în sondaje fiind Igor Dodon, liderul prorus al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), și Maia Sandu, candidatul unic proeuropean al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Citește mai mult pe AICI.

FOTO: argumentul.info

Categories: Externe

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.