După cele două cazuri grave, județul Satu Mare se confruntă în aceste momente cu un nou focar de Pestă Porcină Africană. Acesta a apărut într-o gospodărie din localitatea Bercu Nou, iar autoritățile sanitar veterinare sătmărene au luat imediat toate măsurile pentru eradicarea acestuia. 

Duminicp a murit un porc într-o gospodărie din Bercu Nou și imediat au fost anunțate autoritățile sanitar veterinare sătmărene care au prelevat probe de la toate suinele aflate în gospodărie și care au fost trimise la București pentru analize.  Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare a declarat pentru Gazeta de Nord Vest că în noaptea de duminică spre luni a mai murit încă un porc în aceeași gospodărie.

În cursul zilei de luni a venit din București confirmarea că este vorba despre Pestă Porcină Africană. În acel moment a fost asomat al treilea porc din gospodăria din bercu Nou.  Totodată, au fost luate toate măsurile pentru ca focurul de Gripă Porcină Afriocană să nu se extindîă, înprimul rând, apoi să fie eradicat.

Centrul Local de Combatere a Bolilor, convocat

În acest context, în cursul zilei de ieri, prefectul Darius Filip a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor( CLCB). În contextul în care a fost depistat un nou focar de Pestă Porcină în judeţul Satu Mare, membrii CLCB au adoptat în cadrul şedinţei de astăzi, Decizia Nr. 3 din 14.03.2018 privind Planul de măsuri pentru controlul bolii Pesta Porcină Africană în focarul din localitatea Bercu Nou.

Astfel, conform Planului de măsuri, începând cu 14.03.2018 se stabileşte o zonă de protecţie în jurul focarului din Bercu Nou, cu o rază de 3 km, incluzând localităţile: Bercu Nou,  Micula Nouă, Micula (parţial), Bercu şi fondurile de vînătoare: FV 15 Micula, FV 16 Noroieni.

De asemenea se stabileşte o zonă de supraveghere în jurul focarului, cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Nisipeni, Cidreag, Porumbeşti, Halmeu, Dabolţ, Mesteacăn, Agriş, Ciuperceni, Micula, Lazuri, Noroieni, Peleş, Pelişor şi fondurile de vânătoare: FV 14 Halmeu, FV 17 Lazuri. Mişcarea animalelor din zona de protecţie şi supraveghere este restricţionată.

Deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Niciun animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie în cursul primelor şapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale.