Ambasadorul britanic Andrew Noble: Marea Britanie dorește să dezvolte un parteneriat solid cu România și Bulgaria pentru a proteja clima și mediul de care depindem noi și generațiile viitoare.

31
blank

Marți, 17 ianuarie, Rețeaua britanică pentru Stiință și Inovare din Bulgaria și România și Ambasadele britanice din ambele țări au organizat la Cluj-Napoca o conferință hibridă privind rolul hidrogenului și al energiei din deșeuri în tranziția energetică.

Scopul conferinței a fost acela de a prezenta strategiile și capacitatea Regatului Unit în mediul de afaceri și în domeniul Științei și Inovării, precum și eforturile regionale și necesitatea colaborarii.  

Ambasadorul britanic în România, Andrew Noble, a transmis un mesaj video în deschiderea conferinței, în care a evidențiat importanța evenimentului. De asemenea, diplomatul britanic a prezentat principalele provocări în ceea ce privește scopul nostru comun de a atinge obiectivul net zero și de a limita încălzirea globală la 1,5°C.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului: 

Bună dimineața, doamnelor și domnilor, și îmi pare rău că nu am putut să mă alătur dumneavoastră la Cluj ca urmare a unor angajamente în București. Sunt încântat, însă, că astăzi, colegii mei de la ambasadă, Dr. Emilia Pecheva, Chris Frean și Emanuela Cristescu, sunt alături de dumneavoastră. Și mă bucur în mod special că avem experți din România, Bulgaria și Marea Britanie care participă la aceste discuții importante despre cum putem avansa în mod colectiv spre net zero – și mai exact: despre cum putem valorifica hidrogenul într-o economie verde și cum putem crea energie din deșeurile noastre. 

Conferința de astăzi face parte din eforturile Guvernului britanic de a combate schimbările climatice și de a garanta securitatea energetică pentru viitor, în strânsă colaborare cu partenerii noștri internaționali. 

Consider că există cinci motive principale pentru care întâlnirea de astăzi este importantă.   

În primul rând, trebuie să ajungem la un nivel net zero a emisiilor de carbon și să limităm încălzirea globală la 1,5°C.  În Marea Britanie, ne-am asumat angajamente naționale ambițioase în ceea ce privește schimbările climatice, puse în evidență de Pactul Climatic de la Glasgow – un acord istoric negociat de Regatul Unit în timpul președinției noastre la COP26 în 2021, care, până acum, a fost semnat de aproape 200 de țări. Pactul reprezintă un mare pas înainte, însă știm cu toții că trebuie mergem mult mai departe cu aceste demersuri, în special pentru a avansa angajamentele noastre de a reduce utilizarea combustibililor fosili.    

Al doilea motiv este că noile tehnologii reprezintă o oportunitate pentru noi de a crea locuri de muncă prin creștere bazată pe energie curată. Marea Britanie știe deja că practicile sustenabile înseamnă dezvoltare, deoarece am creat deja 400.000 de locuri de muncă ‘verzi’ și industrii complet noi, precum si modele complet noi de creștere economică și de producție. 

În al treilea rând, pentru a reuși sa abordam cu succes această provocare globală, trebuie să împărtășim cele mai bune practici pentru a crea un mediu de reglementare adecvat, pentru a stimula afacerile și pentru a ne asigura că există lanțuri de aprovizionare și competențe, astfel încât să putem implementa noile tehnologii în mod eficient. 

În al patrulea rând, este minunat să avem această conversație într-un oraș precum Clujul. Inovarea în domeniul energiei poate fi adesea cel mai bine realizată la nivel de oraș – unde administrația locală, întreprinderile și cetățenii pot coopera mai ușor – înainte de a fi extinsă la nivel național. 

În ultimul rând, din cauza războiului devastator pe care Rusia îl duce în Ucraina și a impactului pandemiei Covid-19, înțelegem, poate mai bine ca niciodată, necesitatea de a acționa cu toții rapid pentru obține securitatea energetică și eficiență energetică. Aceasta este, de asemenea, o provocare internațională. 

Așadar, dacă ne gândim împreună la metodele prin care neputem avansa angajamentele globale mai repede și mai departe, cred că vestea bună este că avem deja la dispoziție o mulțime de idei bune. De exemplu, Marea britanie a publicat prima sa strategie privind hidrogenul în august 2021.  Această strategie stabilește hidrogenul ca fiind un mijloc-cheie de asigurare a independenței și securității energetice viitoare. Ambiția Marii Britanii, și foaia noastră de parcurs, de a atinge 10GW în capacitate de producție a hidrogenului până în 2030, reprezintă o contribuție importantă la combaterea schimbărilor climatice. 

De asemenea, piața însăși oferă soluții. Piața este cea care a condus în mare măsură expansiunea instalațiilor de conversie a deșeurilor în energie în Marea Britanie, numărul instalațiilor aproape dublându-se din 2014, sprijinind autoritățile locale în atingerea obiectivelor ambițioase de reciclare ale Regatului Unit până în 2035 și în crearea unei economii circulare.   

Dar există în continuare provocări, iar acestea necesita sa împărtășim cunoștințe si idei. 
 

·       Cum putem valorifica oportunitățile pe care le oferă hidrogenul? Cum să le realizăm rapid și apoi să extindem producția?  Cred că Marea Britanie a actionat in mod util pentru a pregăti bazele legislative și de reglementare pentru o economie bazată pe hidrogen, inclusiv prin stabilirea unui „standard de hidrogen cu emisii reduse de carbon” și a unui sistem de certificare care sprijină comerțul internațional. Ne concentrăm, de asemenea, asupra necesității de a finanța inovarea și de a dezvolta lanțurile de aprovizionare și competențele de care vom avea nevoie cu toții.    

·       În ceea ce privește deșeurile, autoritățile locale se confruntă cu dificultăți în aplicarea opțiunilor de reducere, reutilizare și reciclare. Acestea trebuie să stimuleze viabilitatea comercială a stațiilor de recilare.  Și, bineînțeles, cât de „ecologică” este o strategie de transformare a deșeurilor în energie depinde de eficiența stației și de proporția de deșeuri biodegradabile. Și mai există întrebarea dacă ar putea fi aplicată captarea dioxidului de carbon în acest proces.   
 

Experții britanici, precum și oficialii guvernamentali britanici sunt pregătiți să împărtășească experiența și bunele practici, în timp ce noi toți lucrăm pentru include hidrogenul și transformarea deșeurilor în energie în strategiile noastre de decarbonizare. Marea Britanie dorește să dezvolte un parteneriat solid cu România și Bulgaria pentru a proteja clima și mediul de care depindem noi și generațiile viitoare. Împărtășim aceleași provocări și trebuie, de asemenea, să împărtășim noile abordări tehnologice și oportunitățile care se ivesc. 

De asemenea, Marea Britanie are multe de învățat de la România și Bulgaria, unde întreprinderile se concentrează pe producția și tehnologiile ecologice, inclusiv pe producția de panouri solare, baterii și biciclete electrice. România și Bulgaria sunt lideri regionali în domeniul tehnologiilor digitale și al inovației, iar organizațiile care lucrează in domeniul schimbărilor climatice au în mod clar ideile, talentele și competențele necesare pentru a ajunge la emisii zero de carbon. Însă, înainte ca de a ne atinge obiectivul de net zero emisii de carbon, avem nevoie de o foaie de parcurs care sa prezinte acțiunile din lumea reală care pot duce la reducerea acestora. Avem multe de împărtășit în ceea ce privește modul în care planificăm, gestionăm și realizăm tranziția către viitor cu net zero emisii de carbon.

Așadar, sunt sigur că veți avea niște schimburi de idei nemaipomenite astăzi. Încă o dată, îmi pare foarte rău că nu pot fi alături de dumneavoastră, dar aștept cu nerăbdare să aflu rezultatele discuțiilor și să văd urmările acestora. Mult noroc și vă mulțumesc pentru că ați fost alături de noi astăzi la Cluj.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.