Printr-o amplă cooperare internațională împotriva terorismului a fost posibilă eliminarea liderului ISIS –Abu Bakr al Baghdadi, în data de 26 octombrie 2019.

“Baghdadi a murit “gemând şi plângând” în timpul unui raid al forţelor speciale americane în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei”, a declarat duminică ,președintele american Donald Trump.
Acesta a precizat că liderul grupării Stat Islamic a murit alături de trei dintre copiii săi după ce a detonat o vestă cu explozibili într-un tunel în care se refugiase în timpul atacului, într-un discurs televizat de la Casa Albă.

Baghdadi a fost responsabil pentru atacuri violente pe cinci continente, comise în numele versiunii sale pline de fanatism asupra Islamului.

Serviciile de informaţii irakiene au avut parte de un ajutor nesperat în februarie 2018, după ce unul dintre principalii consilieri ai liderului grupării le-a furnizat informaţii despre cum a reuşit liderul terorist să le scape timp de ani de zile, au declarat doi oficiali irakieni din domeniul securităţii, relatează Reuters.

Baghdadi avea uneori discuţii legate de strategie cu comandanţii săi în microbuze în mişcare în care erau depozitate legume pentru a evita să fie depistat, le-a spus Ismael al-Ethawi oficialilor care îl interogau după ce a fost arestat de autorităţile turce şi predat irakienilor. “Ethawi ne-a furnizat detalii privind cinci bărbaţi, printre care şi el, care se întâlneau cu Baghdadi şi locurile pe care le foloseau”, a declarat el pentru Reuters.

Un alt punct de cotitură a intervenit anterior în acest an în timpul unei operaţiuni comune, în urma căreia agenţi de informaţii americani, turci şi irakieni au capturat lideri ai SI, printre care patru irakieni şi un sirian.

“Ne-au dat toate locaţiile în care se întâlneau cu Baghdadi în Siria şi am decis să ne coordonăm cu CIA pentru a trimite mai multe surse în acele zone”, a povestit unul dintre oficialii irakieni, care are legături strânse cu echipa inter-agenţii.

“La jumătatea lui 2019 am reuşit să stabilim că Idlib era regiunea unde Baghdadi se deplasa din sat în sat împreună cu familia şi trei consilieri apropiaţi”, a spus oficialul irakian.

Informatori din Siria au văzut apoi un bărbat într-o piaţă din Idlib şi l-au recunoscut pe Ethawi dintr-o fotografie. Ei l-au urmărit pe bărbat până la casa în care locuia Baghdadi, relatează Reuters, care nu precizează cum a ajuns Ethawi din nou în libertate sau care era relaţia sa la acel moment cu serviciile de securitate irakiene.

“Am transmis informaţiile CIA şi ei au folosit un satelit şi drone pentru a monitoriza locaţia în ultimele cinci luni”, a spus oficialul irakian.

În urmă cu două zile, Baghdadi a părăsit locaţia împreună cu familia sa pentru prima dată, călătorind cu un microbuz într-un sat din apropiere. “Era ultimul său moment de viaţă”, a spus oficialul irakian.

Baghdadi se ascundea, de asemenea, de duşmani locali din Siria. Hayat Tahrir al-Sham, gruparea cunoscută anterior sub numele de Frontul al-Nusra, care domină regiunea Idlib, îl căuta şi ea pe Baghdadi după ce primise informaţii că se afla în zonă, potrivit unui comandant al unui grup jihadist din Idlib.

Potrivit comandantului din Idlib, Hayat Tahrir al-Sham este posibil ca Baghdadi să fi ajuns la concluzia că şansa lui cea mai bună era să se ascundă în regiunea Idlib, după ce SI a fost anihilat aproape complet în Irak şi în Siria. El ar fi putut să treacă neobservat, în condiţiile în care securitatea este foarte laxă iar punctele de control sunt controlate de grupuri armate care rareori efectuează controale în autovehicule.

Comandantul jihadist a mai spus că se crede că Baghdadi s-a aflat în Idlib timp de circa şase luni pentru a încerca să se ascundă. El a precizat că Baghdadi era încă perceput drept o ameninţare majoră întrucât prezenţa sa putea atrage susţinători într-o zonă în care Statul Islamic are celule în adormire.

Ceremonia de înhumare

Rămăşiţele trupeşti ale lui Abu Bakr al-Baghdadi au fost aruncate în mare după raidul militar american care l-a vizat pe liderul grupării Statul Islamic (SI) în Siria, au confirmat luni responsabili ai Pentagonului, citat de AFP şi Reuters.

Potrivit unor oficiali citaţi de Reuters, care nu au intrat nici ei în amănunte, a fost respectat ritul religios islamic la ceremonia de înhumare în mare. “Tratamentul” aplicat rămăşiţelor trupeşti s-a făcut “de manieră adecvată”, a declarat anterior presei la Washington şeful statului major al armatei americane, generalul Mark Milley.

Rămăşiţele lui Baghdadi au fost mai întâi transportate la o facilitate sigură pentru a confirma identitatea lui în urma examinării unei probe de ADN, a precizat Milley.

Identificarea -analiza AND
Armata SUA a luat mostre de ADN al lui Abu Bakr al-Baghdadi cu mai mult de un deceniu înainte ca forţele speciale americane să îl lichideze pe liderul grupării Statul Islamic (SI)  arată mai multe documente obţinute de grupul media CQ Roll Call, relatează miercuri dpa.
Casa Albă a confirmat, într-o declaraţie dată duminică publicităţii, că ”probele vizuale şi testele ADN confirmă identitatea lui Baghdadi” .Documentele publicate marţi datează din cele zece luni pe care Abu Bakr al-Baghdadi le-a petrecut în două centre de detenţie americane din Irak, în anul 2004. În respectivele înregistrări se face referire la Ibrahim Awad al-Badry, numele real al lui Al-Baghdadi. ”ADN colectat la momentul detenţiei. Trimis la laboratorul ADN al FBI, lotul Quantico #K4579. Mostră transferată către AFDIL (Laboratorul armatei SUA de identificare ADN, n.red.)”, indică unul dintre documente.

Un reprezentant al Pentagonului a confirmat marţi declaraţia din documente conform căreia forţele coaliţiei internaţionale au colectat ADN de la Al-Baghdadi în anul 2004.

Duminică, publicaţia The Washington Post a relatat că sora lui Abu Bakr al-Baghdadi a furnizat în mod voluntar forţelor SUA o mostră de ADN necesară confirmării morţii liderului jihadist.

Reacții internaționale

Rusia
“Ministerul rus al Apărării nu dispune de informaţii fiabile privind acţiunile armatei americane în zona de dezescaladare Idleb (…) privind ‘moartea’ lui al-Baghdadi”, a declarat purtătorul de cuvânt, Igor Konaşenkov.

NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a postat pe Twitter că “anunţul american privind operaţiunea împotriva lui Abu Bakr al-Baghdadi este o etapă importantă în eforturile noastre împotriva terorismului internaţional”. “NATO rămâne angajat în lupta duşmanului nostru comun SI”, a adăugat el.

Franţa
“Moartea lui al-Baghdadi este o lovitură dură împotriva DAESH, dar nu este decât o etapă. Lupta continuă împreună cu partenerii noştri din coaliţia internaţională pentru ca organizaţia teroristă să fie definitiv învinsă. Este prioritatea noastră în Levant”, a scris Emmanuel Macron pe contul său de Twitter.

Marea Britanie
La rândul său, prim-ministrul britanic Boris Johnson, a postat pe Twitter: “Moartea lui Baghdadi este un moment important în lupta noastră împotriva terorii, dar bătălia împotriva flagelului DAESH nu este încă terminată”.

Israel
Benjamin Netanyahu, premierul israelian, l-a felicitat pe preşedintele SUA “pentru această realizare impresionantă care a dus la moartea şefului SI, al-Baghdadi”. “Această reuşită este o etapă importantă, dar lupta continuă”, a adăugat el, în cadrul unei vizite într-o bază militară.

Turcia
“Moartea liderului DAESH marchează un moment de cotitură în lupta noastră comună împotriva terorismului”, a scris preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan pe Twitter.

Kurzii
Mazloum Abdi, comandant al Forţelor democrate siriene (FDS), partenere ale lui Washington în timpul luptei împotriva SI în Siria, a declarat: “Celule adormite îl vor răzbuna pe Baghdadi. Deci ne aşteptăm la orice, inclusiv la atacuri asupra închisorilor” gestionate de forţele kurde în care sunt deţinuţi mii de jihadişti.

Arabia saudită

‘Guvernul saudit conform declaratiei unui purtător de cuvânt al Ministerului de Eterne de la Riad,
apreciază eforturile uriaşe ale administraţiei americane în urmărirea membrilor acestei grupări periculoase care a distorsionat imaginea reală a islamului şi a musulmanilor în lume şi a comis atrocităţi şi crime care contravin valorilor umane fundamentale în multe ţări, inclusiv în regatul’ saudit.

El a dat asigurări că Arabia Saudită ‘va continua, împreună cu aliaţii săi, , să combată terorismul, să-i taie resursele şi să-i combată ideologia teroristă’.

Iordania

Ministrul de externe iordanian Ayman al-Safadi afirmă că ‘Iordania va rămâne în primul rând al eforturilor de distrugere a acestui rău, în cooperare cu partenerii noştri din Coaliţia Globală’.

Egipt

Șeful  diplomaţiei egiptene, Ahmed Hafez, a salutat un pas important în eforturile de combatere a terorismului şi a chemat la o ‘acţiune unificată’ şi ‘o perspectivă cuprinzătoare care să ia în considerare dimensiunile de securitate, de dezvoltare şi ideologice’ în lupta împotriva grupărilor teroriste”, relatează Agerpres.

Ampla colaborare internaționala dovedește, încă o dată, că este esențială în destructurarea rețelelor teroriste și ea trebuie să continue până la eradicarea terorismului internațional.