Anton Anton: Sper să semnăm contractul de construire a hidrocentralei Tarnița-Lăpușteri anul acesta

Ministrul Energiei, Anton Anton, speră că până la sfârșitul acestui an se va semna contractul de construire a hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești, din județul Cluj, prin parteneriat public-privat, acesta fiind un proiect prioritar pentru sistemul energetic național.

Anton Anton a declarat, joi, la Cluj-Napoca într-o conferință de presă că proiectul hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești este prevăzut în strategia națională de energie, fiind una dintre modalitățile prin care se acumulează mari cantități de energie electrică.

”Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești este un proiect prioritar pentru România pe care neapărat trebuie să îl realizăm. Așteptăm ca într-o lună să scoatem documentația pentru parteneriatul public privat. Sper că în acest an se va semna contractul de construire a hidrocentralei prin parteneriat public privat, scopul fiind ca aceasta să fie un acumulator de energie, discutăm de energie verde. Sper să fie unul dintre primele astfel de parteneriate care se semnează. Una dintre modalitățile prin care se acumulează mari cantități de energie electrică este schema de la Tarnița-Lăpuștești, care este o chestiune obligatorie. Proiectul este prevăzut în strategia națională de energie”, a spus Anton.

CITESTE SI: Platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere și saci personalizaţi cu cod de bare pentru aruncarea gunoiului 

Acesta a povestit că a primit vizita unei delegații de la o companie din Coreea de Sud, specializată în energia nucleară și hidro.

”Le-am spus că trebuie să reabilităm Unitatea 1 de la Cernavodă și îi aștept să vină la licitație. Dar le-am mai spus că, văzând că au și hidro în denumire, abia aștept să vină și la Tarnița-Lăpuștești, la parteneriatul public privat. Un astfel de parteneriat înseamnă că o firmă privată vine cu niște bani, realizează împreună cu statul investiția respectivă, și într-un anumit interval de timp trebuie să își recupereze banii investiți”, a explicat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, există mai multe companii care și-a manifestat interesul de a investi în proiectul de la Tarnița-Lăpuștești.

Lucrările la hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, situată pe râul Someșul Cald, la 30 de km de Cluj-Napoca, ar trebui să dureze între 5 și 7 ani, unitatea urmând să aibă patru grupuri de 250 MW fiecare. Realizarea proiectului este estimată la peste un miliard de euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.