Premierul Viktor Orban,  în cadrul discursului de vineri, 15 noiembrie 2019 , în cadrul celei de-a XVIII-a şedinţe plenare a Conferinţei Permanente Maghiare (Máért), de la Budapesta, a afirmat că  etnicii maghiari sunt reprezentaţi cel mai bine de partidele ”pur” etnic maghiare , relatează MTI.

Principalele teme ale discursului rostit vineri au fost:

  • Rolul partidelor etnicilor maghiari;
  • dezvoltarea economică a comunităţilor maghiare din bazinul carpatic;
  • menţinerea identităţii comunităţilor maghiare .

Secretarul de stat adjunct Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar, a declarat pentru MTI faptul că Viktor Orban a afirmat în discurs că “dezbaterile şi experimentele” ultimilor ani au demonstrat că numai partidele “pur” etnice maghiare, şi nu cele mixte pot reprezenta în mod adecvat interesele comunităţilor maghiare din ţările vecine, potrivit Agerpress.

Toate partidele maghiare de peste hotare, dar şi partidele de opoziţie din Ungaria prezente şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că, nu de mult, reprezentantul unui partid din Ungaria nu a făcut campanie pentru candidatul maghiar din Slovacia sau România, ci pentru candidatul slovac, respectiv pentru candidatul român.

Potrivit lui Zsolt Semjén, viceprim-ministrul ungar responsabil pentru politică naţională, culte şi minorităţi naţionale subiectul a fost abordat la întâlnire de către Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, József Menyhárt, preşedintele Partidului Comunităţii Maghiare din Serbia şi de Szabolcs Bihari, din partea diasporei maghiare. Preşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina, István Pásztor, a declarat: “atunci ar fi de preferat să rămână acasă”, relatează MTI.

,, După ani de zile de dezbateri şi experimente, acum s-a confirmat în mod clar că partidele mixte nu pot reprezenta interesele comunităţilor maghiare din ţările vecine; pot face acest lucru, în mod eficace, doar partidele etnice maghiare”, a spus şeful guvernului de la Budapesta.

Prim-ministrul Viktor Orbán a asigurat organizaţiile participante la şedinţa Máért, de continuarea sprijinului oferit. Acesta a adăugat  că, pe lângă cooperarea politică, este acordată tot mai multă atenţie programelor de dezvoltare economică a zonelor locuite de maghiari, care sunt bune şi valoroase atât pentru Ungaria, cât şi pentru statele vecine, pentru naţiunea majoritară şi pentru minoritatea maghiară din aceste ţări.

Premierul ungar a remarcat că este important ca vecinii Ungariei să înţeleagă faptul că dezvoltarea naţională şi economică a Ungariei nu reprezintă o ameninţare, ci o oportunitate pentru Ungaria, cât şi pentru aceste ţări, iar această dezvoltare creşte importanţa Europei Centrale în cadrul Uniunii Europene, potrivit MTI.

Guvernul maghiar a mărit de 10 ori, începând cu 2010,  fondurile pentru consolidarea identității,  au fost construite sau renovate 1 000 de grădiniţe în Bazinul Carpatic, s-a subvenţionat întreţinerea întregului sistem educaţional, au fost sprijinite în total 5 000 de instituţii. De asemenea, a fost lansat  programul de dezvoltare economică destinat regiunilor din afara graniţelor Ungariei locuite de maghiari. Cu certitudine, toate aceste măsuri vor duce la crearea unor comunități maghiare puternice.