15 septembrie a fost Zi de Curățenie Națională în România. Românii şi-au pus mănuşile, au luat saci şi au participat la ,,Let`s Do It, România!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale. Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de voluntari s-au prezentat la punctele de înregistrare, iar acţiunea s-a încheiat în jurul orei 15.00, când partenerii de la salubritate au început colectarea sacilor în vederea valorificării resurselor.

Dintre județele din Transilvania, maramureșenii s-au dovedit cei mai harnici. 32.142 de voluntari au adunat 21.008 sacicu deșeuri. În top s-au situate și voluntarii din Bihor (23.000 de persoane – 30.000 de saci), Cluj (12.000 de voluntari – 13.000 de saci) și Mureș (11.453 voluntari – 18.730 saci).

,,Mulțumim tuturor participanților, voluntarilor, pentru faptul că au alocat câteva ore pentru un proiect ecologic și totodată civic. Am susținut și ne-am dorit ca acest eveniment să fie – prin amploarea sa, un exercițiu de conștientizare și de educație privind mediul dar și de colectare selectivă. Deși de la an la an constatăm cantități mai mici de deșeuri aruncate în natură, puterea exemplului trebuie promovată”, transmit organizatorii.

O primă estimare arată că 338.038 de voluntari au colectat 467.453 de saci cu deșeuri în România. La acțiunea de curățenie au participat peste 1.200 de primării, școli din toată țara, instituții județene, alături de companii, ONG-uri și centre de plasament. De asemenea, sute de soldați ai Armatei Române, angajați ai Poliției, Pompierilor, Jandarmeriei Române au luat parte la Ziua de Curățenie Națională, dar și angajați ai penitenciarelor și deținuți.

La nivel internațional, 13 milioane de voluntari din 155 de țări au luat parte la cea mai mare mișcare civică de curățare a deșeurilor organizată vreodată – World Cleanup Day.