Arădeanul Sofronie Drincec, episcop al Oradiei şi Bihorului, a intrat în vizorul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Potrivit adevărul.ro, anchetatorii au făcut, ieri, percheziţii la Episcopia Ortodoxă din Oradea şi la Mănăstirea Izbuc, în condiţiile în care oamenii legii au anumite întrebări şi pentru Mihail Tărău, stareţul mănăstirii, într-un dosar de corupţie. Conform ebihoreanul.ro, apropierea dintre cei doi ar fi una bine cunoscută în mediul bisericesc. Tot ebihoreanul.ro scrie că ar fi existat de mai multă vreme o serie de suspiciuni de corupţie în legătură cu activitatea Episcopiei Oradiei. Asta, în condiţiile în care, cu un an în urmă, Bihoreanul publica un articol de presă despre faptul că mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţie Streza a primit o scrisoare anonimă în care se prezentau o serie de nereguli care s-ar fi petrecut în cadrul episcopiei. Astfel, autorul descria cu exemple concrete, potrivit ebihoreanul.ro, că erau toleraţi preoţii divorţaţi, iar parohiile ar fi fost atribuite pe bază de pile, concursuri aranjate şi şpagi. Despre stareţul Mănăstirii Izbuc, se spune că ar fi acţionat ca intermediar al episcopului şi că ar fi vândut parohiile pe bani, printr-un sistem în care se apela la donaţii mascate şi la diverşi intermediari.
Cine este Sofronie Drincec
Sofronie Drincec a candidat, la sfârşitul anului 2014, pentru poziţia de mitropolit al Banatului, avându-i contracandidaţi pe Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, tot un arădean şi pe Ioan Selejan, la acel moment, episcop al Covasnei şi Harghitei. În cele din urmă Sfântul Sinod l-a ales pe Ioan Selejan, care a devenit astfel succesorul lui Nicolae Corneanu.
Actualul episcol al Oradiei s-a născut la 3 noiembrie 1967 în Arad. A fost botezat la biserica parohiei Arad-Şega II, cu numele Radu-Ştefan. A absolvit Liceul Ioan Slavici, devenit ulterior Moise Nicoară în 1986, după care a fost admis la Institutul de Medicină, absolvind Facultatea de Medicină din Timişoara în 1993. Ulterior se înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Specializarea Teologie Pastorală, iar în 1997 îşi obţine diploma de licenţă în teologie. De menţionat că în intervalul 1993 – 1994 lucrează ca medic stagiar la Spitalul Judeţean şi la Spitalul Municipal, ambele din Arad. În cursul anilor 1994, 1995 şi 1996 efectuează stagii de pregătire la Mânăstirea Ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul din Essex – Anglia. Dacă între 1995 şi 1997 este preot duhovnic, în perioada cuprinsă între ianuarie 1998 şi februarie 1999 este secretar al Patriarhului Teoctist, iar la 21 februarie 1999 este instalat ca episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. Rămâne acolo până în 13 februarie 2007, când este ales ca episcop al Oradiei.