Asalt terorist la Kabul- 16 morți și 119 grav răniți. Ambasada României distrusă

Asaltul terorist din Kabul, din cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, asupra campusului Green Village, s-a soldat cu moartea a 16 persoane si alte 119 au fost grav rănite. În cadrul campusului își desfășura  activitatea și Ambasada României de la Kabul.

În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice, care făcea parte parte din structura de securitate a Ambasadei , a decedat, iar un alt diplomat român este grav rănit. Clădirea Reprezentanței României de la Kabul este distrusă în proporție de 80 la sută. Diplomatul român rănit a fost transferat în Germania, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate.

Potrivit Agerpres.ro, atentatul a fost revendicat de talibani și s-a produs la scurt timp după întâlnirea dintre președintele afgan, Ashraf Ghani și emisarul american, Zalmay Khalilzad, întâlnire  dedicată proiectului de acord de pace cu insurgenții afgani. În momentul atacului, la televiziunea afgană, se difuza un interviu cu Zalmay Khalilzad, care prezenta un posibil acord de pace cu talibanii.

Atacul începe în jurul orei 22:00, asupra complexului Green Village. Acest complex rezidențial adăpostește mai multe ambasade, inclusiv misiunile americane și britanice, mai multe  ONG-uri și organizații internaționale.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne Afgan, Nasrat Rahini, a declarat că „ explozia a fost provocată de un vehicul cisternă cu carburant, în care se găsea și o cantitate de exploziv.” Aceasta a fost detonată într-o benzinărie situată lângă zidul vestic al complexului, provocând pagube semnificative si distrugând numeroase case din apropiere.

După explozie, un comando format din cinci talibani înarmați cu arme de foc și grenade, intră în complex și deschid focul. Schimbul de focuri a durat încă câteva ore după miezul nopții. Atacatorii au fost anihilați de forțele de securitate afgane.

Bilanțul atacului este : 16 morți, 119 grav răniți și în jur de 400 de persoane salvate.

Complexul Green Village a fost ținta frecventă a atacurilor talibanilor. Zona a mai fost vizată de un atentat sinucigaș în ianuarie , soldat cu patru morți și zeci de răniți.

În ultima săptămână, se remarcă o violență crescândă în Afganistan, care a umbrit așteptările cu privire la un acord de pace între talibani și SUA, menit sa pună capăt celor 18 ani de război.

Ministrul român al Afacerilor Externe,  Ramona Mănescu, printr-un comunicat „ condamnă în termenii cei mai fermi, atacul terorist și reiterează sprijinul României, în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare.”

În condițiile în care talibanii controlează jumătate din teritoriu, eforturile de soluționare a războiului din Afganistan, s-au dovedit ineficiente, cu toată implicarea militară a SUA si a aliaților din NATO. Este necesară identificarea unei noi căi pentru rezolvarea problemelor din Afganistan. Prezența trupelor americane și NATO produce tensiuni și ostilități, în rândul populației. Resentimentul fața de elementul străin întreține starea de conflict. O posibilă soluție pentru pacificarea țării este retragerea militarilor străini de pe teritoriul Afganistanului și sprijinirea din exterior, pe alte căi, a formațiunilor cu orientări democratice afgane, atât din rândul forțelor guvernamentale, cât și din rândul formațiunilor insurgente. În acest mod, afganii vor fi puși în situația de a-și autogestiona conflictul și vor fi obligați să-și identifice soluțiile specifice.