Sursa: google.com

Ședința comisiilor LIBE și CONT din Parlamentul Europei, în timpul căreuia sunt audiați candidații la funcția de procuror șef european, a început la Bruxelles. Laura Codruța Kovesi va fi ultimul candidat audiat, după ce președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a tras ordinea la sorți.

Dana Gîrbovan (UNJR): OUG 7 reprezintă un regres față de legeile justiției votate în Parlament

Potrivit tragerii la sorți, efectuată de președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, candidații vor fi audiați în următoarea ordine: germanul Andres Ritter, procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, cel care s-a clasat pe primul loc la votul reprezentanților permanenți ai statelor în Consiliul UE, urmați de fostul procuror-șef al DNA Laura Codruța Kovesi.

Conform președintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes, fiecare candidat va fi audiat timp de 75 de minute.

Președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a transmis membrilor forului detalii despre audierea candidaților la șefia Parchetului European, potrivit mesajului obținut de MEDIAFAX. Astfel, fiecare candidat va fi audiat 75 de minute, iar două tremi din timpul alocat va fi pentru întrebări și răspunsuri.

Mesajul transmis de Claude Moraes, pe e-mail, membrilor Comisiei LIBE conține și scrisoarea președintelui Parlamentului European Antonio Tajani în care anunța că Laura Codruța Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru funcția de procuror șef european. În scrisoarea din 4 februarie a lui Tajani, Kovesi figura pe primul loc în ordinea preferințelor pentru șefia Parchetului European, urmată de Jean-Francois Bohnert (Franţa) și Andres Ritter (Germania).

Președintele Comisiei LIBE a atașat mesajului și scrisoarea grupului de selecție, plus CV-urile celor trei candidați și răspunsurile la trei întrebări adresate de grupul de selecție. „O listă de trei nume a fost trimisă Parlamentului European și Consiliului în baza evaluării făcute de grupul de selecție, în concordanță cu articolul 14 (3) din Regulamentul UE 2017/1939. Potrivit Regulamentului 2017/1939 Parlamentul European și Consiliul vor numi prin consens procurorul-șef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul (COREPER) a stabilit o listă preferențială de candidați pe 20 februarie 2019.