Avocat Roxana Pop explică: ce se întâmplă la primul termen de judecată al unui proces penal

379

Pentru cei care se pregătesc de primul termen într-un dosar de urmărire penală, avocat Roxana Pop lămurește cu privire la procedura aceasta, pașii ce trebuie urmați și ce se întâmplă concret în decursul unui astfel de proces.

Primul termen de judecată într-un proces penal trebuie să vă găsească însoțit de un avocat. Roxana Pop explică și în cadrul paginii sale oficiale, roxanapop-law.ro, mai multe despre cazurile penale. Iată ce trebuie să știți, pe scurt, despre aceste procese.

Cine participă, ce se întâmplă

Un proces penal, în principiu se va desfășura la sediul instanței, în ședință publică. Desigur, poate fi solicitat și faptul că judecarea cauzei să fie o ședință secretă, acest lucru se poate întâmpla la cererea părților implicate sau din oficiu – numai dacă se consideră că ședința publică ar putea leza intimitatea, demnitatea unei persoane. În astfel de cazuri în sală vor fi prezenți doar cei implicați direct, cele două părți și reprezentații, apărătorii și complexul de judecată sau alte persoane chemate în instanță, cum sunt martorii spre exemplu.

După caz, dacă una din părți nu este prezentă,  judecarea cauzei nu este împiedicată. Depinde însă și de aprecierea judecătorului, dacă prezența uneia din părți poate împiedica buna desfășurare a cazului. Poate fi eliberat implicit un mandat de aducere cu însoțitor. Roxana Pop menționează: “Nu vă puteți sustrage procesului, dacă veți refuza, veți fi aduși la judecată cu mandat. Nu există scuză pentru care să nu vă prezentați, poate doar dacă starea de sănătate nu vă permite.”

Aceeași situație o întâlnim și în privința martorilor. Dacă unul din cei citați lipsește, judecătorul decide dacă va fi o amânare. Dacă lipsa acestuia nu este justificată, martorul este adus cu mandat în sala de judecată.

Dacă va există o amânare, nu va conta din ce motiv, părțile ce au fost prezente nu vor mai fi citate pentru un următor termen, ci doar cele care lipsesc.

Ce trebuie să cunoască inculpatul

Ce se întâmplă cu cei care sunt în detenție deja? Vor fi aduși în instanță, sub escortă, deci nici de această dată nu se poate considera motiv de neprezentare.

Înainte de a începe audierea părților, judecătorul va dispune citirea în ședință publică a rechizitoriului. După ce este efectuată audierea inculpatului, sunt ascultate și părțile vătămate și cele civile. De asemenea, la primul termen de judecată instanța întreabă inculpatul cum dorește să fie judecată cauza sa, respectiv pe procedură de drept comun care implică administrarea de probe sau pe procedură simplificată, sens în care inculpatul recunoaște toate faptele reținute în rechizitoriu, cât și încadrarea juridică a faptelor.

Dacă inculpatul dorește să uziteze de procedura simplificată, nu se vor mai administra probe în dosar, iar acesta va beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă se reduc cu o treime.

Un aspect extrem de important, de regulă la primul termen de judecată instanța, în vederea individualizării pedepsei, îl va întreba pe inculpat în situația în care va fi condamnat, dacă dorește să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității. Acest aspect esențial în vederea îndeplinirii condițiilor pentru aplicareau unei măsuri neprivative de libertate, în sens contrar instanța nu va avea posibilitatea decât a aplicării unei pedepse privative de libertate.

Important de precizat este că pot fi puse întrebări de ambele părți, prin intermediul preşedintelui completului de judecată.

Știați că martorii sunt prezenți în sală un timp limitat? Aceștia sunt scoși din sala de judecată când sunt audiate părțile și chemați înapoi pentru audiere.

Există un număr limitat de audieri privind inculpatul? Avocat Roxana Pop subliniază că inculpatul va fi audiat ori de câte ori va fi necesar. Dacă acesta refuză, instanța va lua în considerare ce declarații au fost inițial oferite, în prezența avocatului ce îl reprezintă. Contact: av.pop.roxana@gmail.com

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.