Președintele USR, Dan Barna, a declarat, luni, că rămâne la opinia că problema clivajului etnic dintre români și maghiari, deși a tot fost discutată, nu mai este de actualitate, deoarece generațiile tinere pun accentul pe alte probleme, precum cele legate de învățământ sau sănătate.

„Eu rămân părerea pe care am spus-o și la Târgu Mureș, urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu foarte mulți maghiari de acolo, din Mureș. Această temă care a fost permanent rostogolită și folosită electoral a clivajului între români și maghiari este una care, din punctul meu de vedere, nu mai este acuală într-o Românie actuală (…) pentru că România vrea să fie europeană, România este un exemplu în ceea ce privește drepturile minorităților”, a spus liderul USR.

Dan Barna a afirmat că maghiarii și românii colaborează, în ceea ce privește guvernarea, de mulți ani, de aceea problema etnică nu mai reprezintă o problemă, și că obiectivele și proritățile sunt aceleași de ambele părți, legate de învățământ de calitate și sistem medical bine dezvoltat.

„După cum știm, în România minoritățile au fost și sunt, parte a actului de guvernare, în aproape toată istoria de guvernare de treizeci de ani, și din această perspectivă, spun că românii și maghiarii au aceleași preocupări legate de spitale curate, de înățământ de bună calitate. (…) Acestea sunt temele pe care și-n Mureș, și-n Călărași, și-n Constanța, și-n Botoșani oamenii mi le-au spus. Acestea sunt adevăratele probleme.”, a mai afirmat Barna.

Liderul USR a conchis prin a declara că întocmai acest mesaj, de depășire a problemelor de naționalitate, este parte din ceea ce partidul USR-PLUS dorește să transmită, un mesaj inclusiv și european.

„Problema aceasta a unui clivaj etnic este depășită de tinerele generații, și acesta este masjul meu, mesaj european, mesaj inclusiv, în care românii, indiferent de ce naționalitate ar fi ei, își doresc , pur și simplu, o Românie în care să fie fericiți.”, a declarat liderul USR.

Declarația lui Dan Barna este reacție pentru spusele purtătorului de cuvânt al UDMR, Hegedüs Csilla, care l-a contrazis, sâmbătă, pe Dan Barna, afirmând că problema clivajului etnic nu trebuie depăşit, ci rezolvat. Hegedüs Csilla a adăugat că liderul USR se comportă ca un copil mic care nu vrea să vadă problemele din jurul lui.