Patru persoane sunt cercetate penal pentru braconaj și răspândirea pestei porcine africane după ce au vânat un mistreț bolnav pe un fond de vânătoare din Bihor, unde fusese declarat focar de pestă. Mistrețul a fost tranșat și preparat în gospodării, unde au început să moară porcii.

Prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, a declarat,  că cele 4 persoane nu vor fi despăgubite pentru porcii morți în gospodăriile lor.

Prefectul a declarat că împotriva celor patru persoane s-a deschis un dosar penal pentru braconaj și răspândirea virusului pestei porcine africane, în condițiile în care au braconat un mistreț de pe fondul de vânătoare Șimian, unde fusese declarat focar de pestă.

Apoi, cei patru au luat mistrețul acasă, l-au tranșat și au pregătit diverse preparate, inclusiv cârnați.

Se pare că mistrețul vânat era bolnav, avea pestă porcină africană, pentru că la doi din cei patru braconieri le-au murit porcii din gospodărie, fiind confirmat virusul. Și la un altul i-au murit, recent, porcii. Urmează să vedem și rezultatele analizelor prelevate din produsele din carne, iar dacă se va confirma că pesta a provenit de la acel mistreț, persoanele respective nu vor fi despăgubite pentru porcii morți din gospodăriile proprii”, a spus Mihaiu.

În opinia prefectului de Bihor, acest caz reprezintă o dovadă de inconștiență din partea unor oameni care nu au judecat înainte de a bracona mistrețul.

„Noi ne luptăm cu pesta porcină africană, iar ei se duc și braconează, fără să îi intereseze consecințele. Măcar dacă ar fi mers cu mistrețul la analize înainte de a pregăti carnea în gospodăriile lor”, a spus Ioan Mihaiu.

Braconajul de la Șimian a fost sesizat de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoare din cadrul IPJ Bihor.