Cel puțin 63 de persoane au decedat, iar alte 182 au fost rănite, în urma unui atac sinucigaș comis sâmbătă, în timpul unei nunți ce se desfășura la Kabul, au anunțat autoritățile afgane, informează agenția The Associated Press.

Acesta este cel mai sângeros atac înregistrat anul acesta la Kabul.

Insurgenții talibani au condamnat atacul și au negat orice implicare, astfel că se suspectează că atentatul a fost comis de militanți ai rețelei teroriste Stat Islamic.

CITESTE SI: Alpinistul Torok Zsolt va fi coborât de pe munte de salvamontiști. Elicopterul nu a putut interveni

Momentan atacul nu a fost revendicat în mod oficial.

Incidentul s-a produs în vestul capitalei afgane, într-o zonă locuită preponderent de comunitatea șiită hazara.

Atacatorul a detonat bomba pe care o transporta în apropiere scenei unde se aflau muzicienii, iar „toți tineri, copiii și toți oameni care erau acolo au fost uciși”, a declarat un martor ocular.

Sălile de nunți din Kabul servesc drept centre de întâlnire pentru comunitatea locală într-un oraș epuizat după decenii de război.

Numeroși oficiali afgani au condamnat atentatul, care a avut loc într-un moment de incertitudine pentru Afganistan, în condițiile în care negocierile între SUA și insurgenții talibani par să se îndrepte către obținerea unui acord de pace.

CITESTE SI: Un polițist a găsit pe autostradă un șofer care oprise ca să se joace pe opt telefoane simultan

„Devastat de vestea unui atac sinucigaș în incinta unei săli de nunți din Kabul. O crimă acerbă împotriva poporului nostru; cum este posibil să dresezi un om și să-i ceri să meargă și să se arunce în aer la nuntă?!!”, a transmis Sediq Seddiqi, purtătorul de cuvânt al președintelui Ashraf Ghani, printr-un mesaj postat pe Twitter.

Autoritățile afgane au fost excluse de la negocierile cu talibanii, care contestă legitimitatea Administrației de la Kabul, iar purtătorul de cuvânt al președintelui Ghani a declarat sâmbătă că oficialii afgani așteaptă să primească rezultatele celei mai recente runde de negocieri.

Printre chestiunile majore discutate figurează retragerea trupelor americane din Afganistan în schimbul garanțiilor din partea talibanilor că aceștia nu vor permite ca țara să devină un refugiu pentru organizațiile teroriste internaționale.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, peste 3.000 de civili, printre care 900 de copii, au fost uciși și alți 7.000 au fost răniți în 2018, cel mai sângeros an al conflictului din Afganistan, care durează de peste 18 ani.

Publicitate