Primarul Emil Boc a anunțat că bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2019 va înregistra pierderi de 20 de milioane de euro în urma măsurilor luate de Guvern, fapt care duce la diminuarea proiectelor de investiții.

Emil Boc a declarat, miercuri, la Primăria Cluj-Napoca, la o dezbatere pe tema bugetului local al municipiului pe anul 2019, că pierderile sunt generate de suportarea 100% din bugetul local a drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și a indemnizațiilor acestora sau de impactul creșterii salariului minim pe economie în construcții.

„Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca este de 326 de milioane de euro compus din 190 de milioane de euro bugetul de funcționare și 136 de milioane de euro bugetul de dezvoltare. (…) Din nefericire, veștile nu sunt bune nici anul acesta din perspectiva resurselor financiare din cotele din impozitul pe venit. După ce anul trecut am avut o pierdere de 16 milioane de euro, în acest an avem o pierdere de 20 de milioane de euro. Aceasta este generată de suportarea 100% din bugetul local a drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și a indemnizațiilor persoanelor cu handicap grav, de diferența între cotele defalcate din impozitul pe venit încasate în primele 3 luni față de cât ar fi trebuit să încasăm și de impactul creșterii salariului minim pe economie în construcții. Sunt cheltuieli pe care trebuie să le suportăm și care diminuează proiectele noastre de investiții, ale orașului”, a spus Boc.

Edilul Clujului a spus că, din punct de vedere al absorbției fondurilor europene, municipiul este un campion, în condițiile în care sunt proiecte depuse în valoare de 420 de milioane de euro, aici fiind inclusă și centura metropolitană estimată la 150 de milioane de euro.

Bugetul local al municipiului Cluj-Napoca va fi votat într-o ședință a Consiliului Local programată pentru jumătatea lunii aprilie.