Sursa foto: https://pixabay.com/photos/people-mother-woman-baby-love-2592306/

Alimentaţia cu lapte praf a bebeluşului este un subiect intens dezbătut de părinţi şi specialişti şi una din cele mai grele decizii pe care le iau părinţii. Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă hrănirea cu lapte de mama a bebeluşului exclusiv în primele luni de viaţă şi ulterior continuarea alăptării până la 24 de luni, uneori nu este posibilă alăptarea din motive personale, profesionale sau medicale.

Motivele pentru introducerea formulei de lapte sunt din cele mai variate, cele mai multe sunt legate de reînceperea activităţii profesionale sau de cantitatea insuficientă a laptelui de mama. Laptele praf rămâne, aşadar, singura alternativă sigură ce poate suplini alăptatul la sân sau îl poate înlocui încă de la naştere, în cazuri justificate.

Paşi pentru introducerea laptelui praf în alimentaţie

Laptele praf se introduce în alimentaţie în câţiva paşi simplu. Sunt sugari care pot respinge formula de lapte praf, mai ales dacă au fost alăptaţi la san, de aceea alegerea produsului potrivit este foarte importantă. Medicul pediatru face cele mai potrivite recomandări pentru alegerea formulei de lapte praf astfel încât aceasta să substituie laptele matern în mod corect.

Pentru a accepta mai uşor laptele praf, părinţii trebuie să stabilească un program pentru hrănire, să introducă laptele în mod treptat, începând de la cantităţi mici, astfel încât bebeluşul să se obişnuiască cu noul gust, şi crescând treptat volumul meselor.

Alimentaţia mixtă a bebeluşilor cu lapte matern şi lapte praf

Alimentaţia mixtă este practicată de mămicile care oferă copiilor lapte de mama atunci când:

·                      Copilul are un puseu de creştere şi mama are impresia că nu se satura cu lapte de mama;

·                      Mamele care alăptează se întorc la serviciu;

·                      Mamele nu au experienţă în alăptare şi încredere în sine;

·                      Mamele au nevoie de momente de linişte în care să poată pleca de acasă fără teamă că nu îşi pot hrăni copiii care sunt lăsaţi cu bunicii şi bonele;

·                      Mamele nu se simt confortabil să alăpteze în public.

De aceea, mamele care alăptează şi introduc în alimentaţia copiilor lor laptele praf trebuie să ţină cont de unele aspecte importante:

·                      Mesele de lapte praf să fie mai puţine de-a lungul unei zile decât cele de lapte matern, producţia reglându-se în funcţie de cerere;

·                      Să folosească un biberon cu tetină cu deschizătura cea mai mică, astfel încât laptele să îi vina copilului cu puţin efort şi să nu refuze sânul;

·                      Să pună copilul la san întâi şi abia după ce suge să îi ofere suplimentul de lapte praf.

Alimentaţia cu lapte praf este indicată în completarea alimentaţiei cu lapte matern. De regulă, copilul trebuie hrănit la 3-4 ore sau atunci când cere, iar laptele praf trebuie preparat întocmai conform instrucţiunilor, nu mai slab şi nici mai concentrat pentru că în caz contrar sănătatea micuţului va fi afectată.