Carmen Mîrdan: ”Puterea femeilor derivă și din dreptul la vot”

462

Carmen Mîrdan este candidata PRO România Cluj pentru funcția de consilier județean și a răspuns cu bucurie invitației noastre de a vorbi despre rolul femeii în politică și despre motivația ei pentru a candida.

Articolul este însoțit de o serie de fotografii din arhiva personală, Carmen purtând relaxată câteva costume bărbătești pentru a transmite un mesaj de încurajarea tuturor femeilor care aleg să îmbrace, la modul simbolic, haina omului politic. Costumele sunt create de un producător local din Cluj-Napoca, Carmen Mîrdan fiind, de altfel, o susținătoare a produselor românești. De altfel, unul dintre proiectele sale și ale echipei PRO România pentru Consiliul Județean Cluj prevede dezvoltarea unei platforme online unde producătorii să-și poată promova produsele și să poată stabili relații de afaceri cu furnizori sau clienți din țară și străinătate.

  1. Ce părere aveți despre calitatea de femeie în politică?

Ne dorim ca societatea noastră să fie construită pe valori fundamentale: libertate, egalitate, dreptate, solidaritate etc. Dar trăim într-o lume încă profund inechitabilă, unde femeile sunt frecvent primele victime. Sau dacă nu neapărat victime, atunci tolerate. Principiul cotelor pentru femei în politică a făcut mai mult rău decât bine, de la un moment dat încolo, pentru că a lăsat impresia că femeile trebuie împinse de la spate pentru a face politică, ori nu e deloc cazul. Femeile își doresc să facă politică, doar trebuie să fie tratate cu respect atunci când se angajează în astfel de demersuri. Dar încet-încet vor ajunge femeile să impună respectul și în politică sau administrație, cu diplomație și eleganță, așa cum doar ele știu s-o facă.

  • Ati fost foarte activă în această campanie electorală și ați vizitat multe localități din județul Cluj, alături de colegii candidați la Consiliul Judetean Cluj, din partidul Pro România. Cu ce impresie ați rămas?

Sunt femeie, mama și fiică. Și mai nou, implicată în politică, în cadrul PRO România.

Se spune că grija și atenția pentru copii, părinți și bunici arată gradul de civilizație al unui popor. Viata la țară a fost cântată și recitată de toți artiștii și poeții noștri, dar ignorată de politicieni, cu excepția campaniilor electorale. În cei 16 ani de când trăiesc în Cluj, am avut ocazia să vizitez o mare parte din satele clujene și am văzut cum trăiesc copiii, părinții și bunicii noștri în zonele rurale. Am vibrat la întâlnirea cu fiecare localnic în parte și mi-am propus să le fac viața mai bună.

Acum, candidez din partea PRO România la funcția de consilier județean și am ocazia să fac ce mi-am dorit de mult. Pentru că bătrânii noștri, eroii noștri, unica legătură vie dintre copilărie și maturitate, sunt singuri azi. Ei au construit o lume pentru noi, acum e rândul nostru să facem ceva pentru ei. Proiectele pe care le voi susține alături de colegii din Pro România Cluj au în vedere reactivarea traiului bun de la țară, la toate capitolele:

  • Accesul copiilor la educație de calitate, deoarece copiii de la sate au dreptul la șanse egale cu cei de la oraș
  • Accesul la servicii medicale decente, prin construirea de dispensare acolo unde lipsesc și reabilitarea celor existente
  • Dezvoltarea vieții sociale prin reactivarea activităților și evenimentelor culturale
  • Menținerea și promovarea tradițiilor, a produselor, serviciilor și producătorilor locali
  • Ce le transmiteți doamnelor care și-ar dori să fie mai active în plan politic sau civic?

Multe progrese s-ar realiza în ţara nostră dacă am avea, de exemplu, o reprezentare mai echilibrată a femeilor şi bărbaţilor în viața publică. Și sper ca evaluările generațiilor care vin să se raporteze la realizări, nu la gen. Îmi doresc un viitor în care nu vor fi lideri femei sau bărbați, vor fi doar lideri. Femeile pun suflet în tot ce fac, dar totodată, teama de eșec și faptul că au fost descurajate să participe le determină să privească de pe margine. Nu ar trebui să fie așa. Le recomand să aibă mai mult curaj, asumare și determinare să iasă în față, să se afirme și să se implice cot la cot cu bărbații în viața publică. La fel cum, în viața de zi cu zi, facem echipă cu ei și administrăm cu succes casele și familiile noastre, așa putem face echipă și în politică. Cu toții trebuie să luptăm în fiecare zi pentru egalitate de șanse, pentru echitate, pentru o viață mai bună. E foarte important ca fiecare să se implice, nu să paseze responsabilitatea altcuiva. Și acesta este unul din motivele pentru care am intrat în politică.

  • Care este mesajul electoral cu care le îndemnați pe femei sa iasă la vot, pe 27 septembrie?

Fie că recunoaștem sau nu, femeile au avut întotdeauna un rol decisiv în viața politică, chiar dacă nu au fost mereu în prim plan. Îmi doresc mult ca noi, femeile, să nu fim pe listele pentru funcții din administrație doar în virtutea cotelor de reprezentare. În România, femeile beneficiază de drepturi egale cu bărbații, și pentru ca aceste drepturi să nu rămână simplă maculatura, e necesar sa ne implicăm și noi, femeile, în politică.

Pe de altă parte, trebuie să admitem că femeile au și alte nevoi, așteptări și speranțe decât bărbații. O politică ostilă femeilor nu prea mai este posibilă. Femeile trebuie cucerite cu idei politice. Dar și cu candidate care să promoveze aceste idei. Pentru că femeile aleg candidate feminine, dacă au de ales.

Mă bucur că în Pro România femeile sunt încurajate să se implice, să spună ce gândesc și să acționeze în folosul cetățenilor, aducând plus valoare comunității prin felul lor specific de a înțelege societatea.

Așadar, dragi femei, fiți conştiente că puterea voastră derivă și din dreptul la vot, cucerit cu greu și pentru care multe femei mai luptă încă în diferite colţuri ale lumii. Mergem de acum înainte împreună și ne vedem la vot pe 27 septembrie. Votați #ProRomania!

„Produs de SC ELEMENTE ADVERTISING & CONSULTING SRL, la comanda Partidului PRO România – Cluj, Cod mandatar financiar: 21200010”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.