O casă tradiţională din lemn cu acoperiș de paie, datând din prima jumătate a secolului al XVIII-lea a fost reabilitată printr-un proiect european și inaugurată la sfârșitul acestei săptămâni. Gospodăria este catalogată de specialiștii în etnografie ca fiind cea mai veche și mai importantă din Sălaj și se află pe lista monumentelor istorice.

Imobilul este cunoscut drept ”Casa Lupuţ din Cizer” și a avut, de-a lungul vremii, inclusiv destinația de biserică, numele fiind legat și de un alt monument reprezentativ din localitate, biserica de lemn a lui Horea, mutată între timp la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Dacă e să credem legendele locale, meșterii ce au lucrat la ridicarea lăcașului de cult sub îndrumarea lui Horea, fostul conducător al răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania, au stat chiar în casa inaugurată, sâmbătă.

Înainte de reabilitare casa a fost la un pas de colaps, cu acoperișul din paie distrus în mare parte și structura de lemn putrezită. Gospodăria include casa, o șură tradițională, o magazie (găbânaș în limbajul local – n.r.) și o oloire (instalație arhaică de producere a uleiului). Construită inițial lângă o vale și fiind inundată aproape în fiecare primăvară, casa a fost mutată, pentru a fi salvată, în spatele școlii noi, în 1987. Casa are o valoare arhitecturală deosebită, datorită vechimii, amplorii construcției și datorită faptul că este una din ultimele case cu paie, fiind reprezentativă pentru toată regiunea Sălajului.

”Casa aceasta este cea mai importantă casă veche din județul Sălaj, în momentul de față. Mai existau două case, la Călacea și la Bezdez, datând de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, dar aceasta este de dinainte de 1750. Ca mărime și ca elemente ornamentale, este unică. Plus tradiția locală, care spune că în casa aceasta au stat meșterii cât timp s-a făcut biserica lui Horea, tot din Cizer, care e din 1773, datată, cu inscripție”, spune Augustin Goia, cercetător expert la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj și unul dintre cei buni cunoscători ai patrimoniului cultural tradițional din Sălaj.

Casa a fost declarată monument istoric în 2004. Aflată inițial în proprietatea Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, ea a trecut în 2009 în posesia administrației locale din Cizer, care şi-a dorit punerea în valoare a monumentului istoric prin realizarea într-un nou amplasament a unei gospodării tradiționale, care să includă și alte construcții specifice zonei.

În 2016 administrația locală a semnat contractul pentru reabilitarea gospodăriei. Valoarea contractului a fost de 174.055 de mii de euro, iar lucrările au durat aproximativ un an de zile. Proiectul cu titlul ”Restaurare, consolidare şi amenajare gospodărie ţărănească Casa Lupuţ din localitatea Cizer” a fost realizat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, program finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României.