Cat lapte bea un bebelus

484
blank

Laptele reprezinta cea mai importanta si unica sursa de hrana a unui nou-nascut si a unui bebelus cu varsta pana la patru luni sau pana in momentul inceperi diversificarii alimentare. Este foarte important ca micutul sa beneficieze de cea mai buna formula de hrana, asigurandu-i-se astfel toate parghiile nutritive necesare unei bune dezvoltari fizice si psihice.

Orarul de masa

Tanara mama va fi familiarizata inca din materinitate cu ritmicitatea meselor. In cazul celor hraniti natural, cu lapte matern, majoritatea medicilor pediatri recomanda hranirea la cerere, respectiv ori de cate ori micutul solicita, natura umana stiind ce nevoi are si cum sa si le satisfaca. Insa in cazul in care micutul este hranit cu formule de lapte praf, se impune stabilirea unui orar foarte bine definit. 

Astfel, bebelusul ar trebui sa fie hranit din trei in trei ore, cu laptele praf  potrivit etapei lui de crestere, dar si contextului digestiv. In cazul manifestarii anumitor intolerante, alergii sau a refluxului gastroesogfagian, se impune hranirea cu formule de lapte praf special concepute pentru a veni in intampinarea nevoilor  si problemelor celor mici. 

Pe masura ce bebelusii cresc, odata cu marirea cantitatii de lapte, se vor distanta si mesele, iar atunci cand se va incepe diversificarea alementara se va viza chiar inlocuirea anumitor mese de lapte cu hrana solida.

Cat lapte va bea bebelusul

Un nou-nascut are  nevoie zilnic de 100 calorii per kilogram/corp. O cantitate de 30 de mililitri de lapte praf  echivaleaza, in principiu, cu 20 de calorii. Astfel, un bebelus care cantareste  3 kilograme, va avea nevoie de un aport de 330 de calorii zilnic, pentru o dezvoltare normala. 

In functie de laptele  praf adoptat ca hrana pentru micut, dar si de greutatea si specificul bebelusului, medicul pediatru poate stabili o anumita cantitate de lapte care ar trebui sa se constituie in masa celui mic. 

Pana la varsta de un an, controlul medical se va efectua lunar, astfel ca medicul va recomanda toate modificarile  nutritive necesare, adaptate nivelului de crestere in care se afla micutul. In prima luna de viata, bebelusul  va avea în jur de 10 mese de lapte praf  pe zi, cantitatea totala  situandu-se undeva în jurul a 600 de mililitri de lapte. 

In  luna a doua bebelusul va bea aproape 900 de mililitri de lapte  zilnic, iar in lunile a treia, a patra si a cincea  va consuma în jur de 1100 militri de lapte pe zi. In jurul varstei de patru luni, la indicatiile medicului pediatru, se poate incepe diversificarea alimentara, astfel ca micutul va beneficia de resurse nutritive si din alte alimente, nu doar din laptele praf, acesta continuand sa faca parte din meniul zilnic al copilului, alaturi de hrana solida.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.