Nimic nu este mai frustrant pentru proprietarii locuintelor decat sa constate ca dupa ce au investit sume importante de bani in achizitionarea sau reabilitarea unei case, se confrunta cu aparitia mucegaiului. Dincolo de probleme de ordin estetic, mucegaiul are efecte negative asupra sanatatii umane, ducand la aparitia alergiilor si, mai grav, a unor boli de plamani.

Ce duce totusi la formarea mucegaiului?

Condensul

Suprafetele reci pot crea condens in casa ta. Pe langa condens geamuri, condensul se poate forma pe tevile reci, pe podele din gresie sau marmura, chiar daca sunt acoperite cu un covor, si pe pereti. Astfel de locuri, odata ce formeaza condens, devin zone propice pentru formarea mucegaiului.

Umiditatea

Daca vremea a fost foarte umeda timp de cateva zile la rand, ati putea observa ca in casa apare mucegaiul din cauza aerului umed. In plus, daca locuiti in zone unde umiditatea din aer este ridicata, cum ar fi in apropierea unei ape, dezvoltarea mucegaiului in locuinta ar putea deveni o problema.

De asemenea, daca locuinta dvs. nu este bine ventilata, umiditatea din aerul din interior va ramane ridicata pentru o perioada lunga de timp. Uscarea de haine in interiorul casei poate fi o cauza frecventa pentru cresterea umiditatii. Si aparatul clasic de aer conditionat poate crea probleme cu umiditatea in timp ce incalzeste sau raceste artificial aerul.

Uneori oamenii folosesc umidificatoare in casele lor, dar exista mucegaiuri care au nevoie doar de un nivel de umiditate mai mare de 55% pentru a incepe sa creasca.

Ventilatia slaba

In cazul in care casa dumneavoastra este slab ventilata, acest lucru poate crea „buzunare” de aer umed, in care se dezvolta mucegaiul. Aburul si apa care se evapora in aer creeaza umiditate excesiva, iar aceasta trebuie sa circule in exteriorul casei pentru a mentine nivelul de umiditate echilibrat. Poti apela la un sistem de ventilatie cu dublu flux si asa scapi de mucegaiul de pe pereti.

Tine minte ca mucegaiul, in afara umiditatii, mai are nevoie pentru a se dezvolta si de alte conditii: o sursa de hrana (lemn, rigips, bumbac), intuneric (nu poate creste la lumina soarelui), caldura, oxigen, timp (majoritatea formelor de mucegai pot incepe sa creasca in 24-48 de ore daca conditiile sunt propice).