Ce trebuie să știți despre acneea la adolescenți

    Fiind o afecțiune care afectează cu precădere adolescenții și nu numai, acneea este o problemă destul de comună a pielii, aceasta caracterizandu-se prin apariția de puncte negre, coșuri, dar și prin diverse leziuni inflamatorii pe față. Ea mai poate afecta și unele zone ale corpului precum pieptuil și spatele. Este important așadar să înțelegeți cât mai rapid care sunt factorii declanșatori ai acestei probleme de sănătate, precum și care sunt mecanismele care stau la baza acneei la adolescenți. Știind aceste lucruri, veți putea rezolva această problemă mai rapid. O vizită la un cabinet de dermatologie din Cluj sau orașul unde vă aflați va putea să vă ofere o evaluare adecvată a tipului de acnee, iar un dermatolog va putea să vă prescrie tratamentul potrivit în funcție de nevoile individuale ale pielii dumneavoastră.

    Factori declanșatori și mecanismele acneei la adolescenți

    Factorii declanșatori sunt destul de diferiți de la o persoană la alta, dar cu toate acestea există anumite aspecte comune care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni. Primul și cel mai important lucru îl reprezintă schimbările hormonale, acestea jucând un rol important în ceea ce privește apariția acneei. Hormonii sexuali cum ar fi testosteronul sunt cei caree determină și o creștere a producției de sebum în glandele sebacee ale pielii. Acest lucru poate duce la infundarea porilor, de aceea în acest caz vor începe să apară comedoane.

    Creșterea producției de sebum, mai poate crea și un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriei Propinibacterium acnes, aceasta trăind de obicei pe piele. Această bacterie poate așadar duce la o inflamație, cât și la apariția leziunilor acneice. Pe lângă acești factori se mai numără și stresul, precum și o dietă dezechilibrată. Expunerea la diverse substanțe chimice, precum și utilizarea produselor cosmetice grase poate agrava destul de mult acneea.

    Mecanismene de dezvoltare ale acneei sunt complexe, în primul rand porii sunt blocați de excesul de sebuum, iar în acest fel apar comedoanele. Ele pot fi atât comedoane deschise și anume puncte negre, dar și închise și anume coșuri. În momentul în care porii devin inflamați, încep să apară leziuni roșii, umflate, dar și dureroase în același timp, acestea fiind numite pustule și papule.

    Acneea nu este rezultatul neglijenței sau lipsei de igienă, iar spălarea excesivă a feței poate irita mult pielea, acesta fiind motivul pentru care acneea poate deveni o problemă din ce în ce mai mare. În același timp, frecarea leziunilor sau stoarcerea lor poate duce atât la cicatrici, cât și la infecții.

    Abordări eficiente de tratament pentru acneea la adolescenți

    Tratamentul la acnee poate varia destul de mult, în funcție de severitatea, dar și de tipul leziunilor. Important din acest punct de vedere este consultarea unui dermatolog, în acest fel el vă vă oferi o evaluare adecvată, astfel încât să se poată determina în cel mai scurt timp care este cea mai bună abordare de tratament.

    O igienă adecavată a pielii în acest fel este ideală pentru a gestiona cât mai bine acneea. Spălarea pe față de două ori pe zi cu săpun delicat, precum și cu apă căldură poate ajuta mult la curățarea excesului de sebum, dar și al impurităților. Evitați frecarea sau stoarcerea leziunilor, pentru că în timp acestea ajungă să se agraveze.

    Mai exista o serie de medicamente, dar și de produse cosmetice care pot ajuta din acest punct de vedere, astfel încât acneea să fie tratată. Acestea pot include atât geluri, cât și diverse creme, ele ajutând la o desfundare a porilor, precum și la reducerea semnficativă a inflamației. Este important să uitilizati toate aceste produse conform indicațiilor, dar și să fiți consecvenți în ceea ce privește aplicarea lor.

    Nu uitati și de importanța tratamentelor prescrise și anume că în cazurile severe, un dermatolog vă poate prescrie anumite tratamente puternice, astfel încât să se regleze eficient producția de sebum, dar și să aibă loc o exfoliere a celulelor moarte ale pielii. Se mai poate apela și la terapia cu lumină și laser, această opțiune fiind mai indicată adolescenților.

    Cu toate că acneea este o problemă comună, ea poate fi tratată int-un mod eficient, având în vedere că există o mulțime de abordări de tratament.

    Articol susținut de Anastasios Medical, o rețea medicală cu clinici în Cluj, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro.