Este sezonul murăturilor, iar gospodinele se întrec în reţete. În Ardeal, ingredientele sunt mai diversificate, iar castraveţii nu se aşează oricum în borcane. Tanti Lenuța din Chinteni, judetul Cluj stie cel mai bine cum se face.
Deși abia am intrat în toamnă, camara gospodinei e aproape plină cu tot soiul de minuni: de la dulcețuri și siropuri aromate, la zacuscă, fasole și vinete. Doar castraveții în oțet ii mai lipsesc, dar cu un drum în grădină, problema e ca și rezolvată!
Castraveți, cimbru, mărar, piper, foi de dafin, poprică (ardei), usturoi, hrean, apă, oțet și sare. Acestea sunt ingredientele pentru un borcan bun de castraveți.
Adaugati cateva bucati de hrean, apoi ingredientul surpriza! „Punem si poprica usturoaie… Asta ii da gustul. Noa stai ca si doi catei de ai… Si usturoi, da”.
După usturoi, borcanul nostru este gata de baia cu apă și oțet. După ce a umplut borcanele cu grijă, tanti Lenuța le îmbracă în haine groase. Cu așa murături alese, iarna poate veni de maine!
–