Cele trei capitale ale Europei

230

Dat fiind contextul actual tensionat în spațiul European, fie că privim zona estică a continentului, cea de sud sau cea de vest, am decis să emit o opine care, cred eu, poate oferi un plus de înțelegere a situației geopolitice a bătrânului continent.

Nu voi analiza în sens strict Europa geografică ci voi avea în vedere spațiul geopolitic și de influență al Europei. Pentru aceasta am să încep prin a afirma următoarele: Berlinul, Moscova și Ankara reprezintă la ora actuală cele trei centre de putere cu influență asupra continentului european, făcând abstracție intenționat de Washington care este un centru de putere deja titrat.

De ce am inclus Ankara în această listă, având în vedere că vorbind strict geografic, acest oraș se află în Asia?

Deoarece statutul politic și importanța strategică dobândită până la acest moment de Turcia ne oferă principalul argument pentru această includere. Statul turc deține controlul asupra celor două strâmtori (Bosfor și Daradanele) care fac legătura între Marea Neagră și Marea Mediterană, ba mai mult deține controul direct al legăturii maritime cu oceanul planetar pentru Bulgaria, România, Moldova, Ucraina și Georgia, adică face nu mai puțin de cinci state direct dependente de Turcia. De asemenea cele 4 milioane de refugiați sirieni aflați pe teritoriul statului turc, oferă guvernului de la Ankara un instrument deosebit de important și eficient în negocierile cu Uniunea Europeană și cu statele membre, puternic lovite de criza migranților din anul 2015. Turcia este cel mai important stat membru al NATO din zona estică și sud-estică a Europei și este pilonul esențial al alianței în zona M. Negre și Mediterana de Est. Nu în ultimul rând, la ora actuală Turcia este principalul hub energetic și de transporturi pentru proiectele rutelor comerciale și conducte de transport al resurselor naturale dinspre Est spre Vest (Turkish Stream, TANAP, Baku-Tblisi-Ceyhan,One Belt One Road, etc).

Berlinul are cea mai importantă forță economică din Europa cu un PIB de aprox. 4000 de miliarde de dolari în 2018, cu o industrie care are ramificați în tot spațiul european și nu numai,cu o poziție centrală din punct de vedere geo-economic în Europa, practic conectând estul și vestul Uniunii Europene și în același timp fiind cea mai populată țară din cardul UE. Totodată Germania este principalul partener comercial al majorității statelor din Europa. În urmă cu câțiva ani am putut observa foarte bine cum cancelarul german, Angela Merkel, secondat de președintele francez de la acel moment au reprezentat de facto Uniunea Europeană în cadrul negocierilor de la Minsk (Belarus) cu Rusia și Ucraina în chestiunea evenimentelor din estul Ucrainei.

La momentul actual, după decizia britanicilor de ieșire din Uniunea Europeană, statul german are rolul de lider de facto al UE nu doar din punct de vedere economic ci și politic, vezi exempul compromisului privind gazoductul Nord Stream 2.  În același timp cancelarul german este vocea din interiorul NATO care se opune cel mai vehemnt politicii externe promovate de președintele american Donald Trump, fapt ce oferă Germaniei imaginea de opozant credibil în fața deciziilor luate peste ocean, iar ca argument putem observa discursul doamnei Angela Merkel în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen din acest an.

Moscova reprezintă cea mai infuentă capitală europeană din punct de vedere militar, energetic și politic la nivel global. Practic în ultimi 5 ani, orice mișcare, declarație sau proiect venit dinspre Rusia a avut ecouri în tot continentul europen, ba mai mult în toată lumea. În pofida previziunilor anunțate la sfârșitul anilor 80’, în care Rusia urma să devină un simpul sat pe arena internațională sau chiar să se dezmembreze în mai multe entități statale, Moscova a reușit să redevină un actor global cu interse, proiecte și inițiativă politică proprie despre modul în care ar trebuie să funcționeze relațiile internaționale în secolul 21. Rusia ocupă locul al doilea după Germnia în cea ce privește țările pentru care este principalul partener comercial în Europa, după Germania. Este cel mai populat stat al Europei și cea mai întinsă țară din lume. O forță militră impresionată și resurse care fac ca statul rus să poată să își asigure auto-suficiența economică în caz de nevoie, fapt care mai poate fi realizat doar de Statele Unite ale Americii. Iar după cum spunea cancelarul Angela Merkel, securitatea geostrategică a Europei nu poate si discutată făcând abstracție de Rusia.

În concluzie, pot spune că acestea sunt cele mai importante 3 capitale ale Europei, politica promovată de acestea infuențând decisiv cursul bătrânului continet. Nu am inclus în acestă listă Parisul deoarce lipsa de coerență în politica extenră din ultimii 13 ani și slăbiciunile evidente ale statului francez nu oferă suficientă credibilitate Franței în cea ce privește politica în întregul spațiu geopolitic european, cel mult putem afirma că Franța are un rol major în cadrul Uniunii Europene.

Prin intermediul acestui articol nu am vrut să emit ideea unei axe Berlin-Moscova-Ankara, ci am vrut să scot în evidență rolul vital al acetor 3 capitale în politica marilor puteri din Europa. Și ca încheiere trebuie să afirm că Germania, Rusia și Turcia au cei mai lngevivi conducători dintre toate statele puternice ale Europei.

Importanța geopolitică a Turciei pentru conexiunea economică Est-Vest

Importanța geopolitică a Turciei pentru conexiunea economică Est-Vest

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here