În cursul zilei de astăzi, la propunerea mea și cu suportul colegilor europarlamentari ai PNL dar și din familia PPE, am reușit impunerea unei dezbateri în plenul PE, având ca obiect încălcările drepturilor copiilor ai căror părinți lucrează în Austria.

Prin această dezbatere am reușit să atragem încă o dată atenția Comisiei Europene asupra încălcărilor regulamentelor și directivelor UE de către Guvernul Austriei în domeniul plăților alocațiilor pentru copiii ai căror părinți lucrează în Austria. Comisarul European pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Competențe, doamna Marianne Thyssen a subliniat în mod ferm și fără echivoc că lucrătorii mobili au dreptul la aceleași alocații ca și lucrătorii locali.

Această măsură este de natură să afecteze 14.215 copii și familiile acestora, care și-au văzut alocațiile înjumătățite.

În concret, am susținut în intervenția mea faptul că Parlamentul de la Viena a adoptat anul trecut o lege prin care alocațiile acordate copiilor lucrătorilor străini, care nu trăiesc împreună cu părinții lor în Austria, au fost ajustate în funcție de costul vieții din ţările în care își au rezidența.

Această măsură implică o diminuare substanțială pentru alocațiile copiilor din Estul Europei, începând cu 1 ianuarie 2019. Legislația adoptată încalcă însă Regulamentele Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Acestea, prevăd norme comune ale plății prestațiilor familiale pentru lucrătorii încadrați în muncă, în alt stat membru.

Lucrătorii mobili au dreptul la aceleași alocații pentru copii, la fel ca lucrătorii locali, indiferent de locul de reședință al copiilor lor. Tratatul interzice orice formă de discriminare, directă sau indirectă, a lucrătorilor pe motiv de cetățenie. Muncitorii europeni trebuie să beneficieze de aceleași drepturi, iar Comisia Europeană nu poate tolera acțiuni discrimatorii, care afectează ideea de unitate, solidaritate la nivel european, acțiuni care contribuie din plin la agravarea sentimentului că în Uniunea Europeană există cetățeni de rangul I și cetățeni de rangul II.

Subliniem faptul că discutăm de copiii celor care au contracte de muncă, legal încheiate și plătesc taxe și impozite statului austriac. Copii care stau departe de părinții lor, pe care îi văd doar de Paști sau de Crăciun, care nu au parte de sărutul părintesc de noapte bună, care nu au parte de aceeași creștere și educare părintească atât de necesară. Este cinic cum unele guverne aleg să lovească în interesele celor mai slabi și fără apărare, respectiv în copii.

În acest context, i-am solicitat doamnei Comisar Thyssen să îmi comunice care sunt măsurile pe care Comisia Europeană le va lua în acest caz și cum va proceda pentru gestionarea în timp util a problemei, având în vedere că în prezent multe familii se confruntă cu dificultăți financiare din cauza acestor măsuri.

Domnia sa a subliniat următoarele idei în cadrul intervenției: „Aș vrea să îi mulțumesc Parlamentului pentru ocazia de a explica această situația. E vorba de echitate, de tratament egal. M-ați auzit spunând înainte că nu există lucrători de rangul al doilea în UE. Vrem tratament egal, beneficii egale. Acești oameni contribuie la sistemul de asigurări sociale ca și lucrătorii locali. Nu trebuie să existe nici lucrători de categoria a doua și nici copii de categoria a doua. Comisia consideră că orice mecanism de ajustare al alocațiilor în acest sens, nu sunt compatibile cu acquis-ul nostru. Se încalcă principiul egalității de tratament. Știți că unele state membre au solicitat să introducă indexarea alocațiilor pentru copii. Însă, noi am refuzat să propunem o asemenea indexare pentru că, credem cu tărie că mobilitatea trebuie să se bazeze pe echitate. Am ajuns la un acord politic săptămâna trecută care se bazează pe înțelegerea reciprocă că regulile europene trebuie să protejeze drepturile cetățenilor. E un acord care urmează să fie confirmat în COREPER, mâine. Acum, în ce privește legislația din Austria, din partea Comisiei s-a lansat o procedură de infringement. Acum analizăm răspunsul guvernului austriac înainte de a decide următorii pași. Pentru a le menține drepturile, dacă este necesar, cetățenii care lucrează în Austria trebuie să sesizeze tribunalele naționale. Eu cred că acțiunile Comisiei vor duce la aplicarea corectă a reglementărilor europene.”