Vrei să stai cu chirie în Brașov? Sau ești proprietar și îți dorești să nu ai parte de neplăceri? În oricare dintre variante te regăsești, contractul de închiriere are un rol extrem de important pentru toți cei interesați de chirie în Brașov.

Să găsești chirie în Brașov poate fi o loterie. Braşovul este centrul urban cu cel mai avantajos cost al vieţii din România. Totuși, prețurile sunt în creștere pentru chirie în Brașov. Iar când vine vorba despre chirie în Brașov pe termen lung, și proprietarii, și chiriașii sunt tot mai pretențioși. De aceea, contractul de închiriere este obligatoriu pentru a te feri de neplăceri.

De ce să faci contract de închiriere

Contractul de închiriere este convenția scrisă între proprietari și chiriași. Astfel, proprietarul se obligă să pună la dispoziție locuința, pe o perioadă anume, în schimbul unei sume plătite lunar. Este un contract care nu necesită neapărat aviz notarial, dar trebuie semnat de ambele părți. Pe lângă datele obișnuite, obligatorii în orice tip de contract, clauzele sunt extrem de importante pentru cei care vor să stea cu chirie în Brașov sau să închirieze locuințe. Fără o durată de preaviz menționată în contract, vei putea fi dat afară de proprietar atunci când vrea acesta. Nu trebuie omisă garanția în bani, care se plătește la semnarea contractului. Este foarte important să se menționeze clar în ce condiții și de ce nu va fi returnată chiriașului la plecare. Pentru un plus de siguranță, proprietarul care oferă chirie în Brașov trebuie să stipuleze în contract referiri la clauzele de evacuare, de subînchiriere sau cu privire la numărul de persoane acceptate, la animale de companie sau la vizitele lunare pentru inspectarea tehnică a utilităților și a achitării facturilor acestora.Nu în ultimul rând, procesul verbal de predare-primire are un rol crucial, el fiind o anexă a contractului de închiriere. Dacă are și fotografii demonstrative, cu atât mai bine.

Acte necesare pentru chirie în Brașov

Pentru întocmirea și semnarea contractului de închiriere, în calitate de proprietar, ai nevoie de: act de identitate, extras de carte funciară actualizat și certificatul energetic ale imobilului. Pentru înregistrarea contractului de închiriere la Administrația Financiară sunt necesare: actele de identitate ale proprietarului și ale chiriașului, contractul de închiriere in 3 exemplare, formularul pentru Declarația 200 în 2 exemplare, timbru fiscal. Închirierea presupune și plata taxei pentru eliberarea certificatului de performanță energetică a imobilului, dar și impozitul anual pe veniturile obținute din închirierea de bunuri imobile.

Publicitate