A doua mare rampă de gunoi a României, de la Pata Rât, veche de 70 de ani, a fost închisă și ecologizată, înainte de termen. Investiția Consiliului Județean Cluj a investit în acest sens peste 53 de milioane de lei.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că pe rampa de gunoi de la Pata Rât era depozitată o cantitate de aproape 3 milioane de mc de deșeuri.

„Rampa de gunoi de la Pata Rât, veche de peste 70 de ani, a fost închisă și ecologizată, astfel că a devenit istorie. A doua mare rampă de gunoi a României, după cea din București, și una dintre cele mai mari din Europa, întinsă pe 22 de hectare și pe care era depozitată o cantitate de 2,9 milioane de mc de deșeuri, nu mai poluează. Am reușit să închidem rampa înainte de termenul care era martie 2020. Aici erau depozitate deșeuri din perioada comunistă, închiderea rampei de la Pata Rât fiind, de departe, cel mai complex și dificil proiect derulat de CJ Cluj. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la 53,6 de milioane de lei, majoritatea fonduri europene”, a spus Tișe.

La depozitul de gunoi de la Pata Rât s-a înregistrat, în vara anului 2017, o alunecare de teren de 300 de m, care punea în pericol centura de ocolire a orașului Cluj-Napoca de la Vâlcele – Apahida, iar levigatul (lichid toxic rezultat din dizolvarea deșeurilor – n.a.) scurs din rampă s-a revărsat în Pârâul Zăpodie, astfel că au fost făcute lucrări suplimentare de consolidare, ecologizare și epurare.

„CJ Cluj și-a asumat decizia de a închide toate rampele neconforme din județ, iar în 2018 au fost închise rampele de la Huedin, Gherla, Turda. Rampa de la Pata Rât este singura monitorizată pentru îndeplinirea condițiilor de mediu de către România”, a mai spus președintele CJ Cluj.

În județul Cluj urmează să mai fie închise rampele neconforme de la Dej și de la Câmpia Turzii.

Lucrările de închidere la rampa de la Dej sunt finalizate și mai urmează recepția, iar la Câmpia Turzii lucrările sunt realizate în proporție de 16%.