Sute de persoane cu torțe aprinse în mâini și având în frunte bărbați îmbrăcați în ținute medievale din secolul XV au participat, sâmbătă seara, la un marș solemn pentru aniversarea a 576 de ani de la nașterea regelui Ungariei, Matia Corvin, născut la Cluj-Napoca.

Președintele Asociației Clujul Comoară, Gergely Balasz, organizatorul marșului, a declarat, sâmbătă seara, că marșul a fost însoțit de muzică la tobe și la instrumente cu corzi.

”În 23 februarie aniversăm nașterea regelui Ungariei, Matia Corvin, cea mai mare personalitate istorică născută la Cluj, iar pentru a marca acest eveniment petrecut acum 576 de ani am organizat un marș solemn cu torțe. Marșul a început din fața Bisericii Reformate de pe str. Kogălniceanu până la Casa Matia, casa natală a lui Matia Corvin. La marș au fost prezenți și câțiva bărbați îmbrăcați în ținute medievale, veniți din Ungaria, special pentru eveniment. Marșul a fost însoțit de muzică la tobe și la instrumente cu corzi”, a spus Gergely.

Magyar Attila, unul dintre bărbații îmbrăcați în ținute medievale, venit din Ungaria pentru a participa la marș, a declarat, la rândul său, că veștmintele purtate sunt autentice din secolul al XV-lea, caracteristice perioadei lui Matia Corvin.

Ținuta aparține miliției, adică patrulei care asigura ordinea de zi cu zi într-un oraș și include o haină groasă din postav, mantie, zale, sabie dar și un coif din oțel”, a explicat acesta.

Participanții la marș s-au oprit în Piața Unirii la grupul statuar Matia Corvin unde s-au tras salve de muschete, iar în fața Casei Matia a avut loc un recital de muzică medievală.

Primăria Cluj-Napoca a instituit restricții de circulație cu ocazia marșului prin centrul orașului.